Pasta

Ontdek de wereld van pasta met onze collectie recepten, waar spaghetti, penne en lasagne niet alleen ingrediënten zijn, maar de sterren van de tafel. Van de rijke smaken van een klassieke carbonara tot de frisheid van een tagliatelle primavera, onze recepten vieren de veelzijdigheid en het comfort van pasta. Laat je inspireren en maak van elke maaltijd een Italiaans feest!

Bord met pasta
Hoewel vaak geassocieerd met Italië, dateren de vroegste vormen van pasta uit de 4e eeuw v.Chr., gevonden in oude Griekse en Etruskische beschavingen.

Veelgestelde vragen

Voor een hoofdgerecht wordt gemiddeld 100 tot 125 gram ongekookte pasta per persoon aangeraden. Voor een voorgerecht of bij een maaltijd met meerdere gangen kun je uitgaan van ongeveer 75 gram per persoon.
De kooktijd van pasta varieert afhankelijk van de soort en dikte. Over het algemeen moet gedroogde pasta 8 tot 12 minuten koken. Verse pasta heeft minder tijd nodig, meestal 2 tot 5 minuten. Raadpleeg altijd de verpakking voor de specifieke kooktijd en test de pasta vlak voor het einde van de kooktijd om te zorgen dat deze 'al dente' is, oftewel beetgaar.
Pasta kan deel uitmaken van een gezond dieet, vooral als het met mate wordt geconsumeerd en gecombineerd met voedzame ingrediënten. Pasta levert koolhydraten, die energie leveren, en volkoren pasta's bieden extra vezels en voedingsstoffen. Het is echter belangrijk om op de portiegrootte te letten en pasta te combineren met veel groenten, magere eiwitten en gezonde vetten voor een gebalanceerde maaltijd.
Om pasta te maken, meng je bloem met eieren (en eventueel water en zout) tot een deeg, kneed je dit deeg goed door, rol je het uit tot de gewenste dikte en snijd of vorm je het in pasta zoals spaghetti, fettuccine of ravioli. Kook de pasta vervolgens in ruim kokend water met zout tot het beetgaar is.
Gekookte pasta kan in de koelkast bewaard worden in een luchtdichte container en is dan ongeveer 3 tot 5 dagen houdbaar. Ongekookte, droge pasta kan veel langer bewaard worden; als het op een koele, droge plaats wordt bewaard, kan het tot 2 jaar goed blijven.
Er zijn meer dan 300 verschillende soorten pasta, variërend in vormen, maten en texturen, elk met hun eigen naam en vaak specifiek gekoppeld aan bepaalde sauzen of bereidingswijzen in verschillende regio's van Italië.
Traditionele pasta, gemaakt van durumtarwe en water, is veganistisch. Echter, sommige pasta's, zoals verse pasta, kunnen eieren bevatten, dus het is belangrijk om de ingrediëntenlijst te controleren of specifiek te zoeken naar pasta die als veganistisch is gelabeld.
Kies de juiste pastasoort voor je gerecht door de saus te matchen met de pasta: dunne, lichte sauzen gaan goed met fijne pasta's zoals spaghetti, terwijl dikke, robuuste sauzen beter passen bij grotere vormen zoals penne of rigatoni die de saus goed vasthouden.
Je weet dat pasta 'al dente' is als het een lichte weerstand biedt bij het bijten, stevig maar volledig gekookt is. Controleer een paar minuten voor de aangegeven kooktijd door een stukje te proeven.
Om pasta in een koolhydraatbewust dieet op te nemen, kies je voor portiecontrole, integreer je volkoren pasta voor extra vezels, combineer je het met veel groenten en eiwitrijke ingrediënten, en overweeg je alternatieven zoals courgette noodles of kikkererwtenpasta.