Om de perfecte stamppot te maken, begin je met het kiezen van goede aardappelen. Kruimige aardappelen zijn hier het meest geschikt voor. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in ruim water met wat zout tot ze gaar zijn. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Terwijl de aardappelen koken, bereid je de groenten en eventueel vlees die je wilt toevoegen aan de stamppot. Populaire keuzes zijn boerenkool, zuurkool, of rauwe andijvie, maar je kunt hier creatief in zijn en naar eigen smaak variëren.
Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en doe je ze terug in de pan. Stamp de aardappelen fijn tot er geen grote stukken meer zijn. Voeg een flinke klont boter en een scheutje melk toe om de stamppot smeuïg te maken. Het toevoegen van boter en melk doe je naar eigen inzicht en smaak; het doel is om een rijke en romige textuur te bereiken. Verwarm de stamppot op laag vuur terwijl je roert om ervoor te zorgen dat het niet aanbrandt.
Op dit punt kun je de groenten (en vlees) toevoegen aan de gestampte aardappelen. Meng alles goed door elkaar en verwarm het geheel nog even door, zodat de smaken goed kunnen mengen. Breng op smaak met zout, peper en eventueel andere kruiden naar keuze. Serveer de stamppot met een lekkere rookworst of gebakken spekjes voor een traditionele touch. Om het af te maken, kun je een kuiltje in het midden van de stamppot maken en dit vullen met een beetje jus. Zo maak je een traditionele, smakelijke stamppot die perfect is voor de koudere dagen.