In Turkije bestaat het ontbijt uit diverse gerechten die samen een rijke maaltijd vormen. Enkele van deze gerechten zijn Menemen, een heerlijk roerei bereid met tomaten, groene pepers, en ui, vaak op smaak gebracht met kruiden. Sucuklu Yumurta, eieren gebakken met sucuk (een kruidige Turkse worst), is eveneens een populaire keuze. Dan is er Simit, een knapperige, sesamzaad-bestrooide ringvormige brood, perfect om te dippen in thee of om te eten met kaas of jam. Börek, dunne lagen deeg gevuld met kaas, vlees, of groenten, biedt een hartige optie. Voor de zoetekauwen zijn er Bal Kaymak, een combinatie van honing en clotted cream, en diverse soorten Turkse jam en honing, die heerlijk smaken op vers brood of als topping voor yoghurt. Ten slotte is een authentiek Turks ontbijt niet compleet zonder een selectie van Turkse kazen, olijven, tomaten, komkommers, en natuurlijk, Turkse thee of koffie. Al deze elementen samen creëren een feestelijke en gevarieerde ontbijttafel.