Een eenvoudig recept met tonijn is een tonijnsalade. Meng uitgelekte tonijn uit een blik met mayonaise, een beetje zout en peper, en fijngehakte ui. Voeg desgewenst wat citroensap, kappertjes, of selderij toe voor extra smaak. Serveer dit op een sneetje brood of op een bedje van sla.
Een ander eenvoudig recept is een tonijnpasta. Kook 200 gram pasta volgens de instructies op de verpakking. Terwijl de pasta kookt, verwarm je een beetje olijfolie in een pan en voeg je een teentje geperste knoflook toe. Voeg daarna een blikje uitgelekte tonijn en een handvol cherrytomaatjes toe. Roer dit door en laat het even sudderen. Meng de gekookte pasta erdoor en serveer het geheel met een beetje geraspte Parmezaanse kaas en verse basilicum.
Voor een lichte maaltijd kun je een tonijnwrap maken. Neem een wrap en smeer hier een dun laagje roomkaas op. Leg vervolgens een paar blaadjes sla, dun gesneden komkommer, en uitgelekte tonijn uit een blikje op de wrap. Rol de wrap strak op, snijd hem doormidden en serveer.