Om tomatensoep van verse tomaten te maken begin je met het voorverwarmen van de oven op 200 graden Celsius. Halveer de tomaten en leg ze met de snijkant naar boven op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie, zout, peper en wat fijngesneden knoflook. Rooster de tomaten 25-30 minuten in de oven tot ze zacht zijn en beginnen te karamelliseren. In een grote soeppan verhit je een beetje olijfolie en fruit je een gesnipperde ui tot deze glazig is. Voeg de geroosterde tomaten toe aan de pan, inclusief alle sappen van de bakplaat. Voeg naar smaak bouillon toe, afhankelijk van hoe dik je de soep wilt hebben. Breng de soep aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Gebruik een staafmixer om de soep glad te pureren. Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel een beetje suiker om de zuurheid van de tomaten te balanceren. Serveer de soep warm, eventueel met een swirl room en verse basilicum als garnituur.