Salmorejo

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Salmorejo is een klassieke Spaanse koude tomatensoep. Het recept combineert tomaten, olijfolie en oud brood voor een romige soep. Maak het af met een gekookt ei en ham voor een heerlijk eindresultaat.

  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    5 min
  • Totaal
    25 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Kom
  • Blender

Bereiding

  1. Stap 1 Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en snijd een klein kruis aan de onderkant van elke tomaat. Doe de tomaten 30-60 seconden in het kokende water, haal ze er dan meteen uit en leg ze kort in een kom met ijskoud water om af te koelen.
  2. Stap 2 De tomatenvellen zouden gemakkelijk van de tomaten af moeten komen.
  3. Stap 3 Snijd de kroontjes van de tomaten en doe de tomaten in een blender. Blend ze ca. 30 seconden op hoge snelheid, totdat het een glad geheel is.
  4. Stap 4 Haal het zachte midden van het stokbrood eruit en scheur het in kleine stukjes. Je moet ongeveer 2 kopjes met broodstukjes hebben.
  5. Stap 5 Voeg de broodstukjes toe bij de tomaten en laat het mengsel 5 minuten staan. (Voor een dikker mengsel voeg je meer brood toe.)
  6. Stap 6 Voeg de azijn, zout en knoflook toe en mix in de blender tot de soep heel glad is.
  7. Stap 7 Zet de blender op medium snelheid, verwijder het kleine dopje bovenop en druppel langzaam de olijfolie erin. Als je blender dat dopje niet heeft kun je steeds even de blender stoppen en de olie geleidelijk aan toevoegen.
  8. Stap 8 Voeg 1 hardgekookt ei toe en mix tot het is opgenomen. Breng eventueel op smaak met exztra zout, azijn, knoflook en brood.
  9. Stap 9 Koel de salmorejo tot je klaar bent om het te serveren. Serveer de soep koud in kommen, garneer met hardgekookt ei en gesneden ham.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Gebruik voor de beste resultaten verse, rijpe tomaten.

Gebruik de beste extra vierge olijfolie die je kunt vinden.

Experimenteer met de hoeveelheid brood die je gebruikt. Meer brood geeft de soep een textuur die lijkt op hummus. Gebruik gerust glutenvrij brood.

De meest populaire salmorejo toppings zijn hardgekookt ei en gerookte Spaanse ham, maar je kunt ook andere toppings proberen zoals avocado, goede kwaliteit tonijn, gerookte vis, of fruit zoals aardbeien, kersen of groene appels.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 539 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 30 november 2024

Tip

Gebruik voor de beste resultaten verse, rijpe tomaten.

Gebruik de beste extra vierge olijfolie die je kunt vinden.

Experimenteer met de hoeveelheid brood die je gebruikt. Meer brood geeft de soep een textuur die lijkt op hummus. Gebruik gerust glutenvrij brood.

De meest populaire salmorejo toppings zijn hardgekookt ei en gerookte Spaanse ham, maar je kunt ook andere toppings proberen zoals avocado, goede kwaliteit tonijn, gerookte vis, of fruit zoals aardbeien, kersen of groene appels.

Voedingswaarden

Per portie
6 / 10
Voedzaam maar calorierijk

Deze salmorejo scoort een 6 omdat het een gerecht is met twee gezichten. Aan de ene kant is de basis erg gezond dankzij de grote hoeveelheid tomaten, die rijk zijn aan vitamines en antioxidanten, en de extra vierge olijfolie die goede onverzadigde vetten levert. Aan de andere kant maakt de aanzienlijke hoeveelheid olijfolie de soep zeer calorierijk. Bovendien wordt er wit brood gebruikt, dat weinig vezels bevat, en wordt de soep gegarneerd met serranoham, een bewerkt en zout vleesproduct. Hierdoor is het een voedzame, maar ook erg energierijke maaltijd die het beste met mate gegeten kan worden.

Energie 369 kcal
Vetten 28.5 g
waarvan verzadigde vetzuren 4 g
Koolhydraten 25.4 g
waarvan suikers 6.7 g
Vezels 3.8 g
Eiwitten 4.9 g
Zout 0.6 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account