Mijn favoriete gazpacho

Prijs: € 3,39 Recept / € 0,85 Per portie
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Gazpacho, dé koude Spaanse soep, die zo lekker is op warme dagen. Deze gazpacho is mijn favoriete recept. Recept ooit gekregen van mijn schoonzusje die het weer van een kok kreeg. Inmiddels is het recept vele malen aangepast en maak ik dit elk jaar weer op warme dagen,

  • Voorbereiding
    10 min
  • Bereiding
    5 min
  • Totaal
    15 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4

Benodigdheden

  • Hoge mengbeker
  • Staafmixer of keukenmachine
  • Glazen of kommen om de soep op te dienen

Prijs per supermarkt

Altijd de laagste prijs? Bekijk dan snel welke supermarkt de goedkoopste ingrediënten aanbiedt!

  • Dirk Dirk
    € 3,39
  • Plus Plus
    € 3,68
  • Coop Coop
    € 3,70

Bereiding

  1. Stap 1 Stuk komkommer in de lengte in vieren snijden. Zaadlijsten verwijderen. Komkommer in stukken snijden. Tomaten in stukken snijden. Pitjes verwijderen. Paprika schoonmaken en in stukjes snijden. (Ik heb de paprika geschild).
    1. komkommer 15 cm
    2. tomaat 2 st
    3. rode puntpaprika 1 st
  2. Stap 2 Groenten en kruiden met de mayonaise, tomatenketchup en paprikapoeder(s) pureren met de staafmixer of een keukenmachine.
    1. mayonaise 1 el
    2. ketchup 2 tl
    3. paprikapoeder 2 tl
    4. paprikapoeder gerookt 0,5 tl
    5. komkommer 15 cm
    6. tomaat 2 st
    7. rode puntpaprika 1 st
    8. rode ui 1 st
    9. bladselderij 1 el
  3. Stap 3 Maak de gazpacho op smaak met de azijn, olie en eventueel de honing. Voeg zoveel water toe dat de soep de door jou gewenste dikte heeft.
    1. sherry-azijn 1,5 el
    2. extra vierge olijfolie 2 el
    3. honing 1 tl
    4. water
  4. Stap 4 Garneer de soep met croûtons (gekocht of zelfgemaakte).
    1. croutons
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Ik voeg de honing toe om de smaak van de soep te versterken. (Zoet versterkt de smaak van hartige gerechten, zout versterkt de smaak van zoete gerechten heb ik geleerd.)

Je kunt ook een andere azijn gebruiken dan de sherryazijn.

Gebruik een extra vierge olijfolie. Hoe beter de olie, hoe lekkerder de koude soep.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
Petra
Petra
426 recepten
  • Donateur
  • 100 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 16 juni 2025

Tip

Ik voeg de honing toe om de smaak van de soep te versterken. (Zoet versterkt de smaak van hartige gerechten, zout versterkt de smaak van zoete gerechten heb ik geleerd.)

Je kunt ook een andere azijn gebruiken dan de sherryazijn.

Gebruik een extra vierge olijfolie. Hoe beter de olie, hoe lekkerder de koude soep.

Voedingswaarden

Per portie
9 / 10
Gezonde groentebom

Deze gazpacho is een uitstekende en gezonde keuze, voornamelijk dankzij de grote hoeveelheid verse groenten zoals tomaat, komkommer en paprika. Hierdoor is de soep rijk aan vitamines, mineralen en vezels. De toevoeging van olijfolie levert gezonde onverzadigde vetten. De kleine hoeveelheden mayonaise, ketchup en de optionele honing voegen wel wat extra vet en suiker toe, wat de score iets verlaagt. Desondanks blijft het een zeer voedzaam en verfrissend gerecht, perfect voor een gezonde lunch of voorgerecht.

Energie 173 kcal
Vetten 9.6 g
waarvan verzadigde vetzuren 1.3 g
Koolhydraten 19.8 g
waarvan suikers 7.7 g
Vezels 3.9 g
Eiwitten 3.7 g
Zout 0.3 g

Vergelijk supermarktprijzen

Selecteer de ingrediënten die je nog niet in huis hebt en ontdek waar je op dit moment het goedkoopst je boodschappen kunt doen.

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account