Mango recepten

Mango, een tropische verrassing die zoveel meer is dan alleen een zoete vrucht. Of het nu gaat om frisse salades, pittige salsas, romige desserts of verfrissende drankjes, mango voegt altijd een exotische touch toe.

Mango
Wist je dat mango's een van de meest geconsumeerde vruchten ter wereld zijn en dat ze oorspronkelijk uit Zuid-Azië komen, waar ze al meer dan 4.000 jaar worden gekweekt?

Veelgestelde vragen

Om een rijpe mango te kiezen, let je vooral op de geur en de zachtheid. Een rijpe mango ruikt zoet bij de steel en voelt zacht aan als je zachtjes in de vrucht knijpt. De kleur kan variëren en is niet altijd een betrouwbare indicator van rijpheid, omdat dit afhankelijk is van de mangosoort.
Om een mango op de juiste manier te snijden, begin je met de mango op een snijplank te leggen. Vind de platte kanten langs de langwerpige pit in het midden. Snijd vervolgens met een scherp mes net naast de pit aan beide kanten, waardoor je twee grote helften krijgt. Leg elke helft met de schil naar beneden en maak kruislings inkepingen in het vruchtvlees, zonder de schil te doorboren. Druk tenslotte de schil naar buiten zodat het vruchtvlees omhoog komt te staan in blokjes. Deze kun je er gemakkelijk afsnijden of met een lepel uitscheppen. Verwijder ook het vruchtvlees rondom de pit door kleinere stukken langs de pit af te snijden.
Ja, de schil van een mango kan gegeten worden, maar het wordt over het algemeen niet aangeraden. De schil bevat urushiol, dezelfde stof die ook in gifsumak zit en bij sommige mensen een allergische reactie kan veroorzaken. Bovendien kan de schil taai en bitter zijn. Het is belangrijk om de mango goed te wassen voordat je besluit de schil te eten om pesticiden en chemicaliën te verwijderen.
Een mango bewaar je het beste buiten de koelkast als deze nog niet rijp is. Zodra de mango rijp is, kan deze in de koelkast geplaatst worden om de houdbaarheid te verlengen. In de koelkast blijft een rijpe mango ongeveer vijf tot zeven dagen goed. Als je een gesneden mango hebt, is het belangrijk deze in een luchtdichte verpakking in de koelkast te bewaren. Zo blijft de mango maximaal drie dagen goed.
Mango is zeker een gezonde fruitsoort en staat bekend om zijn rijke voedingsprofiel. Het bevat een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C, wat essentieel is voor het onderhoud van een gezond immuunsysteem. Mango's zijn ook een goede bron van vitamine A, die belangrijk is voor de gezondheid van de ogen en de huid. Daarnaast bevatten ze vezels die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en het gevoel van verzadiging kunnen bevorderen. Mango's leveren ook kalium, wat bijdraagt aan een gezonde bloeddruk en hartfunctie. Ondanks hun natuurlijke zoetheid, hebben mango's een relatief lage energiedichtheid, waardoor ze een voedzame keuze zijn voor mensen die bewust bezig zijn met hun voedingsinname.
Ja, je kunt een mango invriezen. Begin met de mango te schillen en in blokjes te snijden. Leg de stukjes vervolgens op een bakplaat bekleed met bakpapier, zodat ze niet aan elkaar vastvriezen. Vries de mango in tot de stukjes volledig bevroren zijn, wat ongeveer een paar uur duurt. Doe de bevroren mangostukjes daarna in een hersluitbare diepvrieszak of bakje. Label de verpakking met de datum zodat je weet hoe lang ze al in de vriezer liggen. Ze kunnen ongeveer zes maanden in de vriezer bewaard blijven.
Mango's komen in verschillende rassen, elk met hun unieke smaak, textuur, en grootte. Het voornaamste verschil tussen mangorassen betreft de smaak die varieert van zoet-tot-zuur. De textuur kan variëren van vezelig tot boterzacht, afhankelijk van het ras. Bovendien verschilt de kleur van de schil en het vruchtvlees aanzienlijk, variërend van groen tot geel, oranje en zelfs roodachtige tinten. De grootte en vorm zijn eveneens rasafhankelijk, sommige mango's zijn klein en rond, terwijl andere groot en ovaal zijn. Tot slot zijn sommige rassen beter geschikt voor directe consumptie, terwijl andere beter presteren in gerechten of als sap.
Ja, je kunt een mango na aankoop laten rijpen. Leg de mango bij kamertemperatuur op een plek waar het niet direct in het zonlicht ligt. Het kan een paar dagen duren voordat de mango rijp is. Als je het rijpingsproces wilt versnellen, kun je de mango in een papieren zak doen samen met een appel of banaan. Deze vruchten stoten ethyleengas uit, wat het rijpen bevordert. Zodra de mango rijp is, kun je deze enkele dagen in de koelkast bewaren om de houdbaarheid te verlengen.
Een overrijpe mango herken je aan een aantal kenmerken. De schil van de mango kan rimpelig worden en niet meer strak om het vruchtvlees zitten. Ook kan de mango bij lichte druk erg zacht aanvoelen, soms zelfs papperig. De geur van een overrijpe mango is vaak overweldigend zoet, soms met een fermentatie- of rottingsondertoon. Als je vochtplekken of donkere, bruine vlekken op de schil ziet, kan dit ook duiden op overrijpheid. Het is belangrijk om niet alleen op het uiterlijk af te gaan maar ook de textuur en geur mee te nemen in de beoordeling.
Ja, mango's kunnen inderdaad allergische reacties veroorzaken. Dit komt omdat de mango verwant is aan de cashewnoot en pistachenoot, welke bekend staan om hun potentie om allergieën te veroorzaken. Bovendien bevatten mango's urushiol, een stof die ook in gifsumak voorkomt en huidirritaties kan veroorzaken bij daarvoor gevoelige personen.