Om een traditionele kerststol te maken, begin je met het maken van een gistdeeg. Meng 500 gram bloem, 75 gram suiker, 15 gram verse gist, 200 milliliter melk, 100 gram boter, een snufje zout, en 1 ei tot een glad deeg. Laat het deeg rijzen tot het in omvang verdubbeld is. Bereid vervolgens de vulling door 150 gram rozijnen in water te wellen en te drogen, en meng deze met 100 gram gehakte amandelen, 100 gram gekonfijte vruchten, 1 theelepel sinaasappelrasp en een klein beetje citroensap. Kneed de vulling door het deeg en vorm het tot een ovale vorm. Rol een aprox. 200 gram amandelspijs tot een rol en plaats het in het midden. Vouw het deeg dicht over de amandelspijs zodat er een typische stolvorm ontstaat.
Plaats de stol op een bakplaat bedekt met bakpapier. Laat de kerststol nog even narijzen en bak vervolgens in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius voor ongeveer 40 minuten, tot hij goudbruin is. Na het bakken bestrijk je de stol met gesmolten boter en bestrooi je het met poedersuiker. Zo creëer je die heerlijke, traditionele smaak die perfect is voor de feestdagen.