Fruit recepten

Fruit is veelzijdig, kleurrijk en boordevol smaak en voedingsstoffen. Van frisse zomerse salades tot hartverwarmende taarten, fruit biedt eindeloze mogelijkheden in de keuken. Of je nu houdt van zoet, zuur of een combinatie daarvan, met fruit kun je alle kanten op. Ontdek heerlijke recepten met seizoensgebonden en exotisch fruit die eenvoudig te maken zijn.

Fruitsalade
Fruit is een rijke bron van essentiële vitamines, mineralen, en antioxidanten die het immuunsysteem versterken en het risico op chronische ziekten verlagen.

Veelgestelde vragen

Het hele jaar door zijn er verschillende soorten fruit verkrijgbaar zoals appels, bananen en kiwi's. Deze vruchten zijn het hele jaar door te vinden dankzij import uit verschillende delen van de wereld.
Fruit bewaar je het beste op een koele, droge plek. Sommige fruitsoorten zoals appels en peren blijven langer vers in de koelkast. Tropisch fruit zoals bananen en mango's kun je het best op kamertemperatuur bewaren. Zorg ervoor dat je fruit uit de buurt houdt van groenten die ethyleen gas afgeven, zoals tomaten, om voortijdig rijpen te voorkomen.
Een ananas is rijp als hij een zoete geur heeft aan de onderkant, een goudgele kleur heeft en als de bladeren van de kroon gemakkelijk loskomen. Let ook op dat de huid enigszins veerkrachtig is als je erop drukt.
Het gezondste fruit is moeilijk te bepalen omdat er veel verschillende soorten fruit zijn, elk met hun eigen unieke voordelen. Over het algemeen kunnen vruchten zoals appels, bessen, citrusvruchten en bananen als zeer gezond worden beschouwd vanwege hun hoge gehalte aan vitamines, vezels en antioxidanten. Het is belangrijk om een variëteit aan fruit te eten om van alle voedingsstoffen te profiteren.
Je wordt aangeraden om dagelijks twee porties fruit te eten, wat overeenkomt met ongeveer 200 gram.
Ja, je kunt fruit invriezen. Het is belangrijk om fruit goed te wassen en te drogen voordat het wordt ingevroren. Daarnaast kunnen sommige soorten fruit beter in stukjes worden gesneden en op een bakplaat worden ingevroren voordat ze in diepvrieszakken of -bakken worden gedaan, om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken. Dit helpt om de kwaliteit en smaak van het fruit te behouden.
Met overrijp fruit kun je heerlijke gerechten maken zoals smoothies, jam, bananenbrood en gebakken fruit. Smoothies zijn een gemakkelijke manier om verschillende soorten fruit te combineren tot een voedzaam drankje. Voor jam kun je het fruit koken met suiker om een zoete spread te maken. Bananenbrood is ideaal voor overrijpe bananen; de zoetigheid van de bananen geeft extra smaak aan het brood. Gebakken fruit met een beetje suiker en kaneel maakt een lekker dessert of toevoeging aan ontbijtgranen of yoghurt.
Vruchten die veel vitamine C bevatten, zijn onder andere citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en grapefruits. Kiwi's, aardbeien, papaja en guave zijn ook uitstekende bronnen van vitamine C.
Ja, de schil van fruit kan vaak gegeten worden en bevat zelfs veel voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en antioxidanten. Zorg er wel voor dat je de schil goed wast om eventuele pesticiden en vuil te verwijderen. Bij sommige fruitsoorten, zoals bananen en citrusvruchten, kan de schil bitter of lastig te verteren zijn, maar bij appels, peren en druiven is het bijvoorbeeld prima om de schil te eten.
Een fruitsalade maken is eenvoudig en snel. Kies je favoriete fruit zoals appels, bananen, druiven, aardbeien en sinaasappels. Was en schil het fruit indien nodig, en snijd alles in hapklare stukjes. Meng het fruit in een grote kom. Voeg eventueel een beetje citroensap toe om te voorkomen dat het fruit bruin wordt. Voor extra smaak kun je een beetje honing of een scheutje sinaasappelsap toevoegen. Meng alles goed door elkaar en serveer de fruitsalade koud.
 
 Ingrediënten:

  • Appels
  • Bananen
  • Druiven
  • Aardbeien
  • Sinaasappels

 Optioneel:

  • Citroensap
  • Honing
  • Sinaasappelsap