Romige preitaart van bladerdeeg met ham en kaas

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

De bodem van de preitaart of quiche heb ik blind voorgebakken. Daarna de bodem bedekt met plakjes kaas en ham en daarop de in smalle reepjes gesneden voorgebakken prei verdeeld. Daarop komen de met crème fraîche losgeklopte eieren en een laagje geraspte kaas.

  • Voorbereiding
    25 min
  • Bereiding
    30 min
  • Totaal
    55 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4

Benodigdheden

  • Quichevorm of springvorm 24 cm doorsnede
  • Bakpapier
  • Keramische bak-knikkers of gedroogde peulvruchten
  • Koekenpan

Bereiding

  1. Stap 1 Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de prei met de tijm en de rozemarijn (optioneel) plm. 8 minuten tot de prei zacht is. Kruid de prei met peper, zout, mespunt nootmuskaat en een paar druppels worcestersaus. Laat de prei wat afkoelen.
    1. zonnebloemolie 2 el
    2. prei 3 st
    3. gedroogde tijm 1 el
    4. gemalen rozemarijn
    5. peper
    6. zout
    7. nootmuskaat
    8. worcestershire saus
  2. Stap 2 Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Het bladerdeeg wordt nu eerst "blind" voorgebakken.
    1. diepvries bladerdeeg 6 plakjes
  3. Stap 3 Bekleed de vorm met bakpapier en daarop het ontdooide bladerdeeg. Prik met een vork wat gaatjes in het bladerdeeg. Leg op het bladerdeeg een tweede vel bakpapier. Verdeel daarop de bakknikkers of gedroogde peulvruchten. Bak het bladerdeeg plm. 15 minuten op de onderste richel van de voorverwarmde oven.
  4. Stap 4 Verwijder de bakknikkers of peulvruchten en de bovenste laag bakpapier. Laat de quiche wat afkoelen.
  5. Stap 5 Bekleed de bodem met de plakjes kaas en ham.
    1. extra belegen kaas plakken
    2. achterham
  6. Stap 6 Verdeel dan de wat afgekoelde voorgebakken prei en de blokjes achterham erover.
    1. achterham 100 g
  7. Stap 7 Klop de crème fraîche door de losgeklopte eieren. Maak op smaak met peper en zout. Giet dit over de quiche. Verdeel de geraspte kaas erover.
    1. crème fraîche 100 ml
    2. ei 2 st
    3. peper
    4. zout
    5. geraspte belegen kaas 75 g
  8. Stap 8 Bak de hartige taart of quiche 25 tot 30 minuten op de 2e richel van onderen in de op 200 graden voorverwarmde oven. De quiche moet nu een mooie goudbruine kleur hebben gekregen.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

In plaats van bladerdeeg kun je ook deeg voor hartige taart of croissantdeeg gebruiken.

Je kunt de prei ook in ringen snijden.

In kleine stukjes lekker voorgerechtje of als borrelhapje.

Bij de lunch lekker met een kopje soep vooraf en als hoofdgerecht lekker met een salade.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 139 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 24 februari 2025

Tip

In plaats van bladerdeeg kun je ook deeg voor hartige taart of croissantdeeg gebruiken.

Je kunt de prei ook in ringen snijden.

In kleine stukjes lekker voorgerechtje of als borrelhapje.

Bij de lunch lekker met een kopje soep vooraf en als hoofdgerecht lekker met een salade.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 613 kcal
Vetten 43.1 g
waarvan verzadigde vetzuren 18.4 g
Koolhydraten 35.7 g
waarvan suikers 4.8 g
Vezels 2.8 g
Eiwitten 19.6 g
Zout 2.2 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account