Oostenrijk staat bekend om zijn rijke desserttraditie, met enkele van de meest populaire zoetigheden die wereldwijde faam hebben verworven. De Apfelstrudel is wellicht het meest iconische Oostenrijkse dessert, bestaande uit dunne lagen deeg gevuld met appels, rozijnen, suiker en kaneel, vaak geserveerd met vanillesaus. Sachertorte, een dichte chocoladetaart met een laag abrikozenjam onder de chocoladeglazuur, is ook internationaal bekend en geliefd. Een ander populair dessert is de Kaiserschmarrn, een type luchtige, gescheurde pannenkoek geserveerd met poedersuiker en compote, voornamelijk van pruimen of appel. Topfenstrudel, vergelijkbaar met Apfelstrudel maar dan gevuld met een mengsel van kwark, suiker, en soms rozijnen, omhuld in hetzelfde dunne deeg, is ook een veelgegeten lekkernij. Ten slotte is de Marillenknödel, een dessert van deegballetjes gevuld met abrikozen, omhuld met gesmolten boter en bestrooid met paneermeel en suiker, een andere favoriet. Deze heerlijke gerechten weerspiegelen de rijke culinaire geschiedenis van Oostenrijk en blijven populaire keuzes bij zowel lokale inwoners als bezoekers.