Käsespätzle (Zuid-Duits/Oostenrijks gerecht)

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Spätzle (een Duits/Oostenrijkse soort pasta), gemengd met veel gebakken uien en (berg)kaas. Gegratineerd in de oven. Wij hebben dit gerecht leren kennen tijdens onze vakanties in Oostenrijk.

  • Voorbereiding
    30 min
  • Bereiding
    30 min
  • Totaal
    1 uur

Ingrediënten

Aantal porties:
4

Benodigdheden

  • Pan
  • Koekenpan
  • Vergiet
  • Ovenschaal

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  2. Stap 2 Kook de spätzle volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking in water met zout. Laat de spätzle uitlekken in een vergiet. Doe de spätzle over in een ovenschaal.
    1. spätzle 250 g
  3. Stap 3 Verhit de boter in de koekenpan en bak hierin de uien op een lage warmtebron in plm. 20 tot 30 minuten bruin. Regelmatig omscheppen. De uien moeten de tijd krijgen om te karamelliseren. Meng de uien door de beetgaar gekookte en uitgelekte spätzle in de ovenschaal.
    1. boter 20 g
    2. ui 3 st
  4. Stap 4 Meng 2/3 deel van de geraspte kaas door de spätzle in de ovenschaal. Verdeel 1/3 van de geraspte kaas over de spätzle. Zet de schaal 25 tot 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de spätzle een mooie goudbruine kleur hebben gekregen.
    1. geraspte bergkaas 150 g
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Bijgerecht voor 4 personen. Hoofdgerecht voor 2 personen.

Lekker als bijgerecht bij bijvoorbeeld een stoofpot.

Als hoofdgerecht lekker met een groene salade. In Vorarlberg (Oostenrijk) wordt dit gegeten met een aardappelsalade.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
Petra
Petra
430 recepten
  • Donateur
  • 880 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 29 december 2024

Tip

Bijgerecht voor 4 personen. Hoofdgerecht voor 2 personen.

Lekker als bijgerecht bij bijvoorbeeld een stoofpot.

Als hoofdgerecht lekker met een groene salade. In Vorarlberg (Oostenrijk) wordt dit gegeten met een aardappelsalade.

Voedingswaarden

Per portie
4 / 10
Machtig en calorierijk

Dit gerecht is een echte klassieker uit de Alpen en vooral erg vullend. Het scoort lager op de gezondheidsschaal omdat het rijk is aan verzadigde vetten uit de kaas en roomboter, en veel snelle koolhydraten bevat uit de spätzle. Hoewel de uien een beetje groente toevoegen, mist het gerecht over het algemeen vezels en vitamines. Het is daarom een calorierijke maaltijd die je het beste niet te vaak eet. De tip om het te serveren met een frisse salade is een uitstekende manier om de maaltijd wat meer in balans te brengen door extra voedingsstoffen toe te voegen.

Energie 326 kcal
Vetten 19.5 g
waarvan verzadigde vetzuren 10.1 g
Koolhydraten 24.7 g
waarvan suikers 4.5 g
Vezels 1.7 g
Eiwitten 13.8 g
Zout 1.6 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account