Zuurkoolschotel met appel, chorizo en paprika

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Zalige ovenschotel zuurkool, gekookt in witte wijn met stukjes goudrenet. Door de zuurkool komen gebakken chorizo, katenspek, rode ui en paprika. Op de bodem van de ovenschaal komt een laag aardappelpuree, daarop de zuurkool en dan weer aardappelpuree met geraspte kaas. Super lekker.

  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    30 min
  • Totaal
    50 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4
  1. Zuurkool
  2. Chorizo-vulling
  3. Aardappelpuree

Benodigdheden

  • Pannen
  • Koekenpan
  • Ovenschaal
  • Eventueel een vergiet
  • Aardappelstamper

Bereiding

  1. Stap 1 Kook de stukken aardappel gaar in water met zout. Giet de aardappelen af. Zet de aardappelen nog even terug op de kookplaat en laat ze goed droog stomen. Giet de warme melk erbij. Voeg de boter en de mosterd eraan toe. Stamp de aardappelen fijn met de aardappelstamper. Maak de puree op smaak met peper en zout. Doe de helft van de aardappelpuree over in een ovenschaal.
    1. kruimige aardappelen 800 g
    2. melk 200 ml
    3. boter 25 g
    4. pittige mosterd 2 tl
    5. peper
    6. zout
  2. Stap 2 Kook de zuurkool in de witte wijn, samen met de stukjes appel, laurierblaadjes, jeneverbessen, peper en karwijzaad in plm. 15 tot 20 minuten gaar. Haal de laatste 5 minuten van de kooktijd het deksel van de pan, zodat er niet teveel vocht overblijft. Giet de zuurkool eventueel af of laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Verwijder de laurierblaadjes.
    1. zuurkool 500 g
    2. droge witte wijn 100 ml
    3. goudreinet appel 1 st
    4. laurierblad 2 st
    5. jeneverbessen 8 st
    6. karwijzaad
    7. peper
  3. Stap 3 Verhit de olie in een grote koekenpan. Bak hierin de plakjes chorizo knapperig en lichtbruin. Bak de 1/4 plakjes rode ui mee. Voeg de katenspek en de stukjes paprika ook even mee. Het is lekker als de paprikastukjes nog een beetje beet hebben.
    1. olijfolie 1 el
    2. chorizo 100 g
    3. rode ui 2 st
    4. katenspek 100 g
    5. rode puntpaprika 1 st
  4. Stap 4 Verwarm de oven voor op 200 graden hete-lucht.
  5. Stap 5 Meng het chorizo-mengsel door de zuurkool. Verdeel de zuurkool over de laag aardappelpuree in de ovenschaal. Verdeel de rest van de aardappelpuree over de zuurkool en strooi er wat geraspte kaas over.
    1. geraspte kaas 75 g
  6. Stap 6 Zet de schaal 25 tot 30 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven tot de kaas is gesmolten en een lichtbruine kleur heeft gekregen.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

In plaats van witte wijn kun je de zuurkool koken in water of appelsap.

In plaats van chorizo zijn stukjes salami ook lekker in deze ovenschotel.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 159 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 22 januari 2025

Tip

In plaats van witte wijn kun je de zuurkool koken in water of appelsap.

In plaats van chorizo zijn stukjes salami ook lekker in deze ovenschotel.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 518 kcal
Vetten 26.9 g
waarvan verzadigde vetzuren 11.9 g
Koolhydraten 47.3 g
waarvan suikers 13.4 g
Vezels 8.9 g
Eiwitten 18.4 g
Zout 3.9 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account