Lasagne recepten

Ontdek een veelzijdige verzameling van lasagnerecepten, de beroemde Italiaanse ovenschotel met laagjes pasta, saus en kaas. Van de authentieke lasagne Bolognese tot inventieve vegetarische varianten, onze recepten zijn eenvoudig te volgen en garanderen een heerlijke maaltijd voor elke gelegenheid. Vind jouw favoriete lasagne en maak van elke maaltijd een feest!

Lasagne in een ovenschaaltje
Lasagne is een van de oudste soorten pasta, waarvan wordt aangenomen dat het teruggaat tot de oude Grieken, die het woord 'lasanon' gebruikten om een platte deegplaat te beschrijven.

Veelgestelde vragen

Ja, lasagne kan heel goed opgewarmd worden. Voor het beste resultaat, verwarm je de lasagne in de oven op ongeveer 175°C tot het door en door warm is, wat ongeveer 20-30 minuten kan duren, afhankelijk van de grootte en dikte van de portie. Dek de lasagne af met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen. Je kunt lasagne ook opwarmen in de magnetron, maar de textuur is dan mogelijk minder goed dan bij ovenverwarming.
Lasagne moet doorgaans ongeveer 25 tot 35 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C tot 200°C verwarmd worden. Als je lasagne met rauwe pasta en saus maakt, kan het nodig zijn om het tot 45 minuten te bakken. Dek de lasagne voor de eerste helft van de overtijd af met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen, en verwijder de folie daarna om de bovenkant mooi goudbruin en knapperig te laten worden. Controleer altijd of de lasagne goed warm is en de pasta gaar is voordat je het serveert.
Ja, lasagne kan heel goed ingevroren worden. Om lasagne in te vriezen, laat je het eerst volledig afkoelen. Wikkel het vervolgens stevig in plasticfolie en vervolgens in aluminiumfolie of plaats het in een luchtdichte bak. Goed verpakte lasagne kan tot ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaard worden. Voor het beste resultaat, ontdooi je de lasagne in de koelkast voordat je het opnieuw opwarmt in de oven.
Ja, je kunt lasagne in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat de lasagne volledig is afgekoeld tot kamertemperatuur voordat je het in de koelkast zet. Dek het goed af met plasticfolie of aluminiumfolie, of plaats het in een luchtdichte container. Correct bewaarde lasagne kan 3 tot 5 dagen in de koelkast goed blijven. Voor het opwarmen, is het aan te raden de lasagne gelijkmatig te verwarmen in de oven of magnetron.
In het Italiaans verwijst "lasagna" naar één enkele blad pasta of één enkele portie van het gerecht, terwijl "lasagne" het meervoud is en verwijst naar meerdere bladen pasta of het gerecht als geheel. In het Nederlands en veel andere talen wordt meestal de term "lasagne" gebruikt voor het gerecht, dat bestaat uit meerdere lagen pasta, saus en kaas.