Moussaka (Griekse Aubergine Lasagne)

(Nog geen beoordelingen)

Moussaka is een iconisch Grieks gerecht dat doet denken aan lasagne, maar dan met lagen van aubergine in plaats van pastabladen. Het gerecht heeft een rijke vleessaus, vaak op smaak gebracht met Griekse kruiden zoals oregano en kaneel, en is afgedekt met een dikke laag bechamelsaus. Het kost wat tijd om te maken, maar het resultaat is de moeite waard!

  • Voorbereiding
    40 min
  • Bereiding
    30 min
  • Totaal
    1 uur 10 min

Ingrediënten

Aantal porties:
6
  1. Aubergine
  2. Vulling
  3. Bechamelsaus
  4. Topping

Bereiding

  1. Stap 1 Leg de plakken aubergine lichtjes overlappend in een enkele laag in een groot vergiet en bestrooi met wat zout. Herhaal met de resterende aubergine, waarbij je steeds een laag bovenop de vorige legt. Laat 30 minuten zweten en maak ondertussen de vulling en bechamelsaus (stap 3).
  2. Stap 2 Verwarm de oven voor op 240°C. Dep de aubergine droog en leg op met bakpapier beklede bakplaten. Bestrijk met olie en bak 15-20 minuten of totdat ze lichtbruin en zacht zijn. Haal uit de oven en laat enigszins afkoelen.
  3. Stap 3 Vulling: Verhit olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur en bak de knoflook en ui 2 minuten. Voeg het gehakt toe en bak totdat het van roze naar bruin kleurt, terwijl je het met een houten spatel losmaakt.
  4. Stap 4 Voeg de wijn toe en kook 1,5 minuut of totdat de alcoholgeur is verdwenen. Voeg de overige ingrediënten onder het kopje vulling toe, roer goed door en laat sudderen op middelhoog vuur voor 15 minuten totdat het is ingedikt tot een dikke saus. Verwijder de laurierblaadjes wanneer de vulling klaar is.
  5. Stap 5 Bechamelsaus: Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur en voeg de bloem toe. Kook 1 minuut terwijl je continu roert.
  6. Stap 6 Voeg al roerend langzaam de melk toe en blijf roeren voor 3 tot 5 minuten totdat het zo dik is dat het de achterkant van een lepel bedekt zonder weg te lopen.
  7. Stap 7 Haal van het vuur en klop de kaas, nootmuskaat, bouillonpoeder (of zout) en peper erdoor. Laat 5 minuten afkoelen en klop als laatst de eieren erdoor. Dek af met een deksel.
  8. Stap 8 Verlaag de oventemperatuur tot 180°C. Plaats de helft van de aubergine in een ovenschaal en bedek met alle vulling. Voeg de overgebleven aubergine toe en giet de bechamelsaus erover. Bestrooi met paneermeel en bak 30-40 minuten of totdat het goudbruin is. Laat 10 minuten staan voor je het serveert.

Tip

Vries eventuele restjes Moussaka in door deze in te wikkelen in vershoudfolie en in de vriezer te bewaren. Ontdooi en verwarm opnieuw onafgedekt op 180°C gedurende 25 minuten.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 128 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 7 september 2024

Tip

Vries eventuele restjes Moussaka in door deze in te wikkelen in vershoudfolie en in de vriezer te bewaren. Ontdooi en verwarm opnieuw onafgedekt op 180°C gedurende 25 minuten.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 434 kcal
Vetten 24 g
waarvan verzadigde vetzuren 10 g
Koolhydraten 20 g
waarvan suikers 7 g
Vezels 5 g
Eiwitten 32 g
Zout 3 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account