Javaans stoofvlees uit de oven

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Zoals zo vele stoofgerechten is de smaak nog rijker als het een dag van te voren al is bereid. Zo ook met dit Javaans stoofje, dat geserveerd werd als hoofdgerecht op het Oudejaars diner voor onze beste vrienden.

  • Voorbereiding
    30 min
  • Bereiding
    3 uur 30 min
  • Totaal
    4 uur

Ingrediënten

Aantal porties:
4

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Mes
  • Oven bestendige pan

Bereiding

  1. Stap 1 Meng wat zout en peper naar smaak door het vlees.
    1. sukadelap 850 g
    2. peper
    3. zout
  2. Stap 2 Verhit de boter en bak de blokjes vlees in porties even lichtbruin aan.
    1. ongezouten roomboter 75 g
  3. Stap 3 Haal het vlees uit de pan en fruit de uien circa 5 minuten in het overgebleven vet.
    1. ui 3 st
  4. Stap 4 Voeg de bloem toe en bak circa 3 à 4 minuten al roerend mee.
    1. bloem 75 g
  5. Stap 5 Voeg laurier en bouillon toe en roer alles goed door en breng aan de kook.
    1. laurierblad 2 st
    2. water 500 ml
    3. runderbouillonblokje minder zout 2 st
  6. Stap 6 Voeg vlees, azijn, ketjap en sambal toe roer en zet voor 3 1/2 uur in een voorverwarmde oven van 140 graden met het deksel op de pan.
    1. witte natuurazijn 4 el
    2. ketjap manis 4 el
    3. sambal badjak 1 el
  7. Stap 7 Haal het deksel van de pan en stoof nog 30 minuten, zodat de saus kan indikken.
  8. Stap 8 Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout, ketjap en sambal. Vis de laurier eruit en bestrooi het geheel met grof gehakt selderijblad.
    1. bladselderij 1 bosje
  9. Stap 9 Het al eens eerder gemaakte: Een verrukkelijke Aziatische groente combinatie van peultjes, puntpaprika en taugé is een prima aanvulling. Combineer met rijst.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Voeg water toe als het te droog mocht worden tijdens die laatste 30 minuten. Opwarmen de volgende dag. Oven op 200 graden en 15 minuten.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 153 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 1 januari 2025

Tip

Voeg water toe als het te droog mocht worden tijdens die laatste 30 minuten. Opwarmen de volgende dag. Oven op 200 graden en 15 minuten.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 854 kcal
Vetten 51.4 g
waarvan verzadigde vetzuren 23.5 g
Koolhydraten 36.3 g
waarvan suikers 15.9 g
Vezels 1.9 g
Eiwitten 58.2 g
Zout 2.9 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account