Witte kool is een veelzijdige groente die je voor diverse eenvoudige gerechten kunt gebruiken. Hier zijn een paar makkelijke recepten:
Witte koolsalade: Snijd de witte kool fijn, meng het met wortelreepjes, een beetje mayonaise, yoghurt, zout en peper voor een frisse salade. Voeg naar wens rozijnen of appelstukjes toe voor een zoete twist.
Roergebakken witte kool: Snijd de kool in reepjes en bak deze in een wok of grote pan met wat olie. Voeg knoflook, gember, sojasaus en een beetje azijn toe voor een Aziatisch geïnspireerd bijgerecht. Je kunt variëren door het toevoegen van slierten wortel, paprika, of stukjes kip voor een vollere maaltijd.
Witte kool stamppot: Kook aardappelen gaar en stamp deze samen met fijngehakte witte kool, melk, boter, zout en peper tot een gladde stamppot. Serveer met gebakken spekjes of rookworst voor een traditionele Nederlandse maaltijd.
Ovenschotel met witte kool: Maak een laagjesgerecht met alternate lagen fijngehakte witte kool, gehakt (al voorgebakken met ui, knoflook, kruiden), gekookte aardappelschijfjes, en giet er een mengsel van eieren en room over. Bak in de oven totdat het geheel goudbruin en gaar is.
Witte koolsoep: Fruit uien en knoflook in een soeppan, voeg grof gehakte witte kool toe, giet er bouillon bij, en laat het geheel koken tot de kool zacht is. Pureer de soep voor een glad resultaat of laat het zoals het is voor een chunky versie. Kruid naar smaak met zout, peper, en kruiden zoals tijm of dille.
Elk van deze recepten laat zien hoe veelzijdig witte kool kan zijn in de keuken, van frisse salades tot hartige warme gerechten.