Halupki (Gevulde Witte Kool)

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Ontdek het traditionele comfort van Halupki, een hartverwarmend Oost-Europees gerecht dat in vele keukens thuis hoort. Dit authentieke recept voor Oekraïense Halupki, ook wel bekend als gevulde koolrolletjes, combineert sappig gehakt met rijst en kruiden, zorgvuldig gewikkeld in zachte koolbladeren en overgoten met een heerlijke tomatensaus. Dit recept is perfect voor een gezellig familiediner of een voedzame maaltijd tijdens de koude winteravonden.

  • Voorbereiding
    45 min
  • Bereiding
    2 uur 45 min
  • Totaal
    3 uur 30 min
Pinterest
Halupki op een wit bord
Het recept en de bereidingswijze van Halupki variëren sterk van regio tot regio, wat het een fascinerend voorbeeld maakt van culinaire diversiteit

Ingrediënten

Aantal porties:
10

Bereiding

  1. Stap 1 Doe de kool in een soeppan en vul tot die onder water staat. Voeg een snufje zout toe en breng op middelhoog vuur aan de kook. Draai de kool elke 2 a 3 minuten. Doe alle bladeren die loskomen van de kool in een zeef om uit te lekken en af te laten afkoelen. Blijf koken totdat alle bladeren gaar zijn, ongeveer 15 minuten. Bewaar 350 mililiter van het koolkookwater. Snij de taaie, dikke middenribben van grote koolbladeren eruit met een scherp mes.
  2. Stap 2 Kook de rijst.
  3. Stap 3 Verwarm de oven voor op 175 graden.
  4. Stap 4 Meng het rundergehakt, varkensgehakt, gekookte rijst, eieren, ui, verse peterselie, knoflookpoeder, zout en peper in een grote kom tot het 1 geheel is. Leg een koolblad op een vlakke ondergrond; Plaats een flinke eetlepel vulling op het uiteinde van het blad. Vouw de zijkanten naar binnen en rol op.
  5. Stap 5 Herhaal met de resterende grote koolbladeren en vulling.
  6. Stap 6 Snijd de overgebleven koolbladeren in stukjes en leg ze op de bodem van een braadslee. Leg de gevulde koolrolletjes er bovenop.
  7. Stap 7 Mix de tomatensaus, het gekookte koolwater, witte azijn en witte suiker in een kom. Giet het mengsel over de koolrolletjes. Bedek de braadslee met aluminiumfolie.
  8. Stap 8 Bak in de voorverwarmde oven tot de vulling gaar is en de saus is ingedikt. Ongeveer 2,5 uur. Arroseer de gevulde koolrolletjes elk uur.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 1517 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 11 januari 2024

Voedingswaarden

Per portie
Energie 468 kcal
Vetten 30 g
waarvan verzadigde vetzuren 11 g
Koolhydraten 22 g
waarvan suikers 11 g
Vezels 4 g
Eiwitten 28 g
Zout 1.79 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account