Scones met jam & clotted cream

(Nog geen beoordelingen)

Ontdek het ultieme Britse theemoment met deze heerlijke scones, perfect geserveerd met jam en clotted cream. Een traktatie die elke high tea compleet maakt!

  • Voorbereiding
    5 min
  • Bereiding
    10 min
  • Totaal
    15 min
Scones met jam & clotted cream
Scones met clotted cream en jam, een klassieke Engelse traktatie, worden vaak geserveerd tijdens de traditionele afternoon tea en staan bekend als Cream Tea.

Ingrediënten

Aantal porties:
8

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de oven voor op 200°C. Doe het zelfrijzend bakmeel in een grote kom met ¼ theelepel zout en het bakpoeder, meng goed.
  2. Stap 2 Voeg de boter toe en wrijf met je vingers tot het mengsel eruitziet als fijne kruimels. Roer vervolgens de kristalsuiker erdoor.
  3. Stap 3 Doe de melk in een kan en verwarm ongeveer 30 seconden in de magnetron tot het warm, maar niet heet is. Voeg het vanille-extract en een scheutje citroensap toe. Zet even apart.
  4. Stap 4 Doe een bakplaat in de oven. Maak een kuiltje in het droge mengsel en giet de melk er in. Probeer het geheel snel te mengen. Het deeg lijkt nu nog vrij vochtig.
  5. Stap 5 Strooi wat meel op het werkvlak en leg het deeg erop. Bestuif het deeg en je handen met wat extra meel. Vouw het deeg 2-3 keer om tot het wat gladder is. Vorm het in een ronde schijf van ongeveer 4 cm dik.
  6. Stap 6 Gebruik een ronde uitsteker van 5 cm en doop deze in wat meel. Steek in het deeg en herhaal tot het deeg op is. Mogelijk moet je het resterende deeg weer tot een ronde vorm maken om meer scones uit te steken.
  7. Stap 7 Bestrijk de bovenkanten met een losgeklopt ei en leg ze voorzichtig op de hete bakplaat. Bak 10 minuten tot ze gerezen en goudbruin zijn.
  8. Stap 8 Eet ze lauwwarm of koud op de dag van het bakken, royaal belegd met jam en clotted cream.

Tip

Een scheutje citroensap toevoegen aan de melk maakt het een beetje zuur, wat scherp smakende karnemelk nabootst, wat vaak gebruikt wordt in scones. Het licht zure mengsel geeft een boost aan de rijsmiddelen in het meel en bakpoeder.

Als je van scones met fruit houdt, voeg dan tegelijk met de suiker 85 gram rozijnen toe aan het mengsel.

Je kunt de scones invriezen wanneer ze zijn afgekoeld. Ontdooi en verwarm ze dan opnieuw in een oven op lage temperatuur voor een paar minuten.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 151 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 10 juni 2024

Tip

Een scheutje citroensap toevoegen aan de melk maakt het een beetje zuur, wat scherp smakende karnemelk nabootst, wat vaak gebruikt wordt in scones. Het licht zure mengsel geeft een boost aan de rijsmiddelen in het meel en bakpoeder.

Als je van scones met fruit houdt, voeg dan tegelijk met de suiker 85 gram rozijnen toe aan het mengsel.

Je kunt de scones invriezen wanneer ze zijn afgekoeld. Ontdooi en verwarm ze dan opnieuw in een oven op lage temperatuur voor een paar minuten.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 268 kcal
Vetten 10 g
waarvan verzadigde vetzuren 6 g
Koolhydraten 41 g
waarvan suikers 8 g
Vezels 1 g
Eiwitten 6 g
Zout 2.3 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account