Appelcake met een krokante bovenlaag van kaneelsuiker

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Heerlijke cake met een knapperig randje. De appeltjes zijn gekaramelliseerd voordat ze in het cakebeslag gaan. De bovenlaag bestaat uit een laagje kaneelsuiker.

  • Voorbereiding
    15 min
  • Bereiding
    1 uur
  • Totaal
    1 uur 15 min

Ingrediënten

Aantal porties:
12
  1. Cake
  2. Gekaramelliseerde appeltjes

Benodigdheden

  • Cakevorm 25 cm
  • Mixer of keukenmachine
  • Zeef
  • Beslagkom
  • Koekenpan
  • Spatel
  • Satéprikker of breinaald
  • Kwastje
  • Citroenpers

Bereiding

  1. Stap 1 Meng het citroensap door de appelblokjes direct nadat je ze hebt gemaakt. Meng de suiker en het kaneel door de appeltjes. Smelt de boter in de koekenpan. Bak de appeltjes ongeveer 5 minuten op een middelhoge warmtebron. De suiker gaat karamelliseren en vormt een mooi laagje rond de appeltjes. Haal de appeltjes uit de pan als ze mooi lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen.
    1. citroensap 0,5 el
    2. appel 2 st
    3. suiker 1 el
    4. gemalen kaneel 1 tl
    5. ongezouten roomboter 15 g
  2. Stap 2 Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte.
  3. Stap 3 Vet de cakevorm in met de boter. Bestuif met paneermeel.
    1. ongezouten roomboter
    2. paneermeel
  4. Stap 4 Klop de boter met de suiker en mespunt zout met een mixer of in een keukenmachine tot je een mooie lichte massa. Voeg één voor één de eieren toe. Volgende ei pas toevoegen als het eerdere ei is opgenomen. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de beslagkom. Schep dit met een spatel voorzichtig door het beslag.
    1. ongezouten roomboter 150 g
    2. suiker 130 g
    3. zout mespunt
    4. ei 3 st
    5. bloem 170 g
    6. bakpoeder 2 tl
  5. Stap 5 Schep de afgekoelde appelstukjes ook voorzichtig door het cakebeslag. Doe het cakebeslag over in de "beklede" cakevorm. Strooi de kaneelsuiker over de bovenkant van de cake.
    1. suiker 2 el
    2. gemalen kaneel 1 el
  6. Stap 6 Bak de cake 60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Prik met een satéprikker in het midden van de cake. Komt de prikker er schoon uit, dan kun je de cake uit de oven nemen en laten afkoelen.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Je kunt de cake ook in een koude oven zetten en de baktijd et 10 minuten verlengen.

Gebruik je een grotere cakevorm, bijv. 30 cm. neem dan 200 gram zachte boter, 180 gram suiker, 4 eieren en 220 gram bloem en 2,5 theelepel bakpoeder.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 178 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 27 februari 2025

Tip

Je kunt de cake ook in een koude oven zetten en de baktijd et 10 minuten verlengen.

Gebruik je een grotere cakevorm, bijv. 30 cm. neem dan 200 gram zachte boter, 180 gram suiker, 4 eieren en 220 gram bloem en 2,5 theelepel bakpoeder.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 238 kcal
Vetten 12.3 g
waarvan verzadigde vetzuren 7.3 g
Koolhydraten 29.8 g
waarvan suikers 17.3 g
Vezels 1.4 g
Eiwitten 3 g
Zout 0.2 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account