Welke Coca-Cola-producten zijn niet veganistisch?

Welke Coca-Cola-producten zijn niet veganistisch?

18 oktober 2026 om 10:22
door Redactie

Hoewel de overgrote meerderheid van het Coca-Cola-assortiment volledig plantaardig is, zijn er wereldwijd en lokaal een aantal producten die niet in een veganistisch dieet passen. Het basisrecept van de klassieke Coca-Cola, Coca-Cola Zero en Diet Coke is gelukkig honderd procent veganistisch. Toch gebruikt het bedrijf voor sommige andere dranken in hun portfolio ingrediënten van dierlijke oorsprong.

Bij het bepalen of een frisdrank veganistisch is, moet je letten op een aantal verborgen dierlijke toevoegingen. De meest voorkomende redenen waarom bepaalde Coca-Cola-producten afvallen voor veganisten zijn het gebruik van honing, zuivel, karmijn (een rode kleurstof gemaakt van insecten) en visgelatine, dat soms wordt ingezet om de kleurstof bèta-caroteen te stabiliseren.

Hieronder vind je een overzicht van de soorten producten en merken binnen de Coca-Cola-familie die vaak niet veganistisch zijn:

  • Koffie- en zuiveldranken: Kant-en-klare koffiedranken, zoals de blikjes en flesjes van Costa Coffee, bevatten koemelk. Ook dranken uit de Chaqwa-automaten die met melkpoeder of verse melk worden bereid, zijn uiteraard niet plantaardig.
  • Dranken met honing: Bepaalde theemerken van Coca-Cola maken gebruik van dierlijke zoetstoffen. Zo bevatten diverse smaken van Honest Tea echte honing. Ook in bepaalde varianten van Minute Maid-sappen wordt weleens honing toegevoegd.
  • Kleurstoffen en stabilisatoren: Soms worden dranken met een feloranje of rode kleur gestabiliseerd met dierlijke producten. Buiten Nederland bevatten sommige varianten van Fanta (zoals de voormalige Britse Lilt) visgelatine om de kleurstof goed te mengen. Karmijn (E120) duikt daarnaast heel af en toe op in rode vruchtendranken binnen het bredere portfolio.
  • Toegevoegde vitamines: Sommige met vitamines verrijkte dranken of sappen van Minute Maid en Glacéau bevatten vitamine D3. Deze specifieke vitamine wordt in de drankenindustrie vrijwel altijd gewonnen uit lanoline, oftewel wolvet van schapen.

Omdat recepturen per land sterk kunnen verschillen, is het belangrijk om te weten dat een product dat in Nederland veganistisch is, in het buitenland soms wel dierlijke bestanddelen bevat. Dit geldt vooral voor vruchtensappen en dranken met een troebele structuur of felle kleur. Wil je het absoluut zeker weten? Bekijk dan altijd de ingrediëntenlijst op de verpakking en let goed op toevoegingen zoals E120, honing, melkpoeder of vitamine D3. De lokale website van Coca-Cola biedt daarnaast vaak een actuele en betrouwbare lijst van al hun plantaardige dranken.