Yaprak Sarma (Turkse Dolma)

(Nog geen beoordelingen)

Yaprak sarma is een heerlijk Turks gerecht van gevulde druivenbladeren. De vulling van rijst, tomaten, ui en kruiden geeft een smakelijke vegetarische maaltijd. Geserveerd met een zelfgemaakte tomatensaus. Perfect als voorgerecht of lichte lunch.

  • Voorbereiding
    45 min
  • Bereiding
    45 min
  • Totaal
    1 uur 30 min

Ingrediënten

Aantal porties:
6
  1. Gevulde bladeren
  2. Tomatensaus om te serveren (optioneel)

Bereiding

  1. Stap 1 Meng alle ingrediënten voor de vulling in een grote kom, behalve de druivenbladeren, 60 ml olijfolie en het water.
  2. Stap 2 Spoel de druivenbladeren af en verwijder de steeltjes.
  3. Stap 3 Leg een blad met de gladde kant naar beneden en plaats 1 eetlepel vulling aan de onderkant.
  4. Stap 4 Vouw de zijkanten naar binnen en rol het blad op.
  5. Stap 5 Leg de rolletjes in rijen in een pan.
  6. Stap 6 Giet het water en de resterende olijfolie erover.
  7. Stap 7 Kook afgedekt op laag vuur gedurende 45 minuten.
  8. Stap 8 Laat afkoelen voor het serveren. Pers voor het serveren een citroen over de rolletjes.
  9. Stap 9 Om de tomatensaus te maken verhit je olijfolie in een kleine pan op laag vuur.
  10. Stap 10 Voeg de tomatenpuree en de gedroogde munt toe en bak ongeveer een minuutje mee.
  11. Stap 11 Voeg de tomaten, knoflook en citroensap toe. Bak tot de tomaten zacht zijn, ongeveer 10 minuten.
  12. Stap 12 Giet deze saus voor het serveren over de gevulde druivenbladeren.

Tip

Serveer de yaprak sarma koud met wat extra olijfolie en citroensap erover.

Maak een lekkere tomatensaus om erover te gieten voor extra smaak.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 844 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 25 juli 2024

Tip

Serveer de yaprak sarma koud met wat extra olijfolie en citroensap erover.

Maak een lekkere tomatensaus om erover te gieten voor extra smaak.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 436 kcal
Vetten 29.4 g
waarvan verzadigde vetzuren 4 g
Koolhydraten 43.4 g
waarvan suikers 9.5 g
Vezels 11.9 g
Eiwitten 7.5 g
Zout 2 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account