Heerlijk Herfst stamppotje met baconreepjes witlof en appel

(Nog geen beoordelingen)

Al eens eerder maakte ik een stamppotje met witlof: namelijk "Zomerstamppotje met witlof, snijbonen, tomaatjes en spek". Dit stamppotje krijgt een heerlijke smaak door de zoutige, grove baconreepjes, de milde smaak van de witlof en het frisse van een Elstar appeltje. Zó gemaakt en erg lekker.

  • Voorbereiding
    15 min
  • Bereiding
    20 min
  • Totaal
    35 min

Ingrediënten

Aantal porties:
2

Benodigdheden

  • Hapjespan
  • Pan
  • Snijplank
  • Mes

Bereiding

  1. Stap 1 Kook de geschilde aardappelen in ongezouten water in circa 20 minuten gaar. Snij de witlof in de lengte door, verwijder de harde kern en snij de rest in dunne reepjes (bewaar wat geel voor de garnering).
  2. Stap 2 Snij de appel in vier stukken en verwijder het klokhuis. Snij vervolgens in kleine blokjes.
  3. Stap 3 Verwarm de olie in een pan en voeg de baconreepjes toe. Bak ze knapperig. Haal ze uit de pan en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.
  4. Stap 4 Fruit de sjalot snippers enkele minuten in het overgebleven vet van de bacon.
  5. Stap 5 Voeg de bacon weer aan de pan toe evenals de witlof reepjes. Bak al omscheppend enkele minuten wat zachter.
  6. Stap 6 Voeg de appelblokjes toe en bak deze ook even mee.
  7. Stap 7 Ondertussen zijn de aardappelen gaar, giet ze af, stoom even droog en stamp ze met het klontje boter, de kaas en wat mosterd tot een smeuïge puree.
  8. Stap 8 Meng voorzichtig de inhoud van de pan erdoor en breng op smaak met wat gemalen peper.
  9. Stap 9 Verdeel de stamppot over 2 (voorverwarmde) borden en bestrooi met het achter de hand gehouden geel van de witlof.

Tip

Je kunt er voor kiezen om nog zout aan de stamppot toe te voegen, maar bacon heeft genoeg smaak en de kaas is ook zoutig.

Je kunt de appel eventueel ook schillen.

Gebruik een ui in plaats van sjalot.

Voeg wat warme melk toe, als je puree wat te droog is.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 243 keer bekeken
  • 3 keer bewaard
  • 9 november 2024

Tip

Je kunt er voor kiezen om nog zout aan de stamppot toe te voegen, maar bacon heeft genoeg smaak en de kaas is ook zoutig.

Je kunt de appel eventueel ook schillen.

Gebruik een ui in plaats van sjalot.

Voeg wat warme melk toe, als je puree wat te droog is.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 805 kcal
Vetten 52.2 g
waarvan verzadigde vetzuren 21 g
Koolhydraten 55.1 g
waarvan suikers 14 g
Vezels 12.1 g
Eiwitten 31.2 g
Zout 3.3 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account