Aardbei-rabarber crumble met citroen en amandel

Prijs: € 14,04 Recept / € 1,40 Per portie
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

De combinatie van zoete aardbeien en de friszure rabarber is werkelijk hemels en de knapperige topping met amandelen en een subtiele hint van citroen maakt het helemaal af. Dit dessert is perfect om lauwwarm te serveren, misschien met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom.

  • Voorbereiding
    25 min
  • Bereiding
    1 uur 15 min
  • Totaal
    1 uur 40 min

Ingrediënten

Aantal porties:
10

Benodigdheden

  • Mengkommen
  • Rechthoekige ovenschaal (ongeveer 3 liter)
  • Aluminiumfolie
  • Oven

Prijs per supermarkt

Altijd de laagste prijs? Bekijk dan snel welke supermarkt de goedkoopste ingrediënten aanbiedt!

  • Dirk Dirk
    € 14,04
  • Jumbo Jumbo
    € 16,50
  • Plus Plus
    € 16,70

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  2. Stap 2 Voor de topping: meng in een middelgrote kom de bloem, geschaafde amandelen, 150 gram van de suiker, gesmolten boter, citroenrasp en 0,25 theelepel van het zout tot er grove kruimels ontstaan.
    1. bloem 155 g
    2. amandelschaafsel 100 g
    3. suiker 150 g
    4. ongezouten roomboter 115 g
    5. citroenschil 2 tl
    6. zout 0,25 tl
  3. Stap 3 Dek de topping af en zet in de koelkast terwijl je de vulling voorbereidt.
  4. Stap 4 Voor de vulling: meng de gesneden aardbeien en de in stukjes rabarber in een zeer grote kom.
    1. aardbei 900 g
    2. rabarber 450 g
  5. Stap 5 Meng in een kleine kom de resterende 200 gram suiker, maizena en de resterende 0,25 theelepel zout.
    1. suiker 200 g
    2. maïzena 30 g
    3. zout 0,25 tl
  6. Stap 6 Voeg dit suikermengsel toe aan het fruit en schep goed om zodat al het fruit bedekt is.
  7. Stap 7 Doe de fruitvulling in een rechthoekige ovenschaal van ongeveer 3 liter.
  8. Stap 8 Als je bevroren fruit gebruikt laat je het fruitmengsel 45 minuten op kamertemperatuur staan voordat je de topping toevoegt.
  9. Stap 9 Verdeel de gekoelde topping gelijkmatig over de fruitvulling.
  10. Stap 10 Bak in de voorverwarmde oven tot het fruit in het midden borrelt en de topping goudbruin en knapperig is. Ongeveer 1 uur. Verleng de baktijd tot 1 uur en 30 minuten als je bevroren fruit gebruikt.
  11. Stap 11 Als de topping te snel bruin wordt dek je de schaal losjes af met aluminiumfolie voor de laatste 30 minuten van de baktijd.
  12. Stap 12 Laat de crumble minstens 30 minuten afkoelen alvorens te serveren.
  13. Stap 13 Serveer warm of op kamertemperatuur.
  14. Stap 14 Lekker met een bolletje vanille-ijs of een toefje gezoete slagroom.
    1. vanille roomijs
    2. slagroom uit spuitbus
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Voor een extra knapperige bite kun je een paar eetlepels havermout of gehakte noten (zoals pecannoten) aan het crumble-mengsel toevoegen.

Gebruik je bevroren fruit? Zorg er dan voor dat het fruitmengsel 45 minuten op kamertemperatuur kan staan voordat het de oven ingaat. Dit helpt om de vulling gelijkmatiger te garen.

Houd de topping in de gaten tijdens het bakken. Wordt deze te snel donker? Dek de schaal dan de laatste 20-30 minuten van de baktijd losjes af met aluminiumfolie.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 383 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 19 mei 2025

Tip

Voor een extra knapperige bite kun je een paar eetlepels havermout of gehakte noten (zoals pecannoten) aan het crumble-mengsel toevoegen.

Gebruik je bevroren fruit? Zorg er dan voor dat het fruitmengsel 45 minuten op kamertemperatuur kan staan voordat het de oven ingaat. Dit helpt om de vulling gelijkmatiger te garen.

Houd de topping in de gaten tijdens het bakken. Wordt deze te snel donker? Dek de schaal dan de laatste 20-30 minuten van de baktijd losjes af met aluminiumfolie.

Voedingswaarden

Per portie
3 / 10
Fruitige suikerbom

Deze crumble bevat een goede portie fruit (aardbeien en rabarber) en amandelen, wat bijdraagt aan de inname van vitamines, vezels en gezonde vetten. De gezondheidsscore is echter laag vanwege de zeer grote hoeveelheid toegevoegde suiker (maar liefst 35 gram per portie, vergelijkbaar met de suiker in een blikje frisdrank), gecombineerd met het gebruik van witte bloem en roomboter. Dit maakt het een dessert om slechts af en toe en met mate van te genieten.

Energie 388 kcal
Vetten 15 g
waarvan verzadigde vetzuren 6 g
Koolhydraten 62 g
waarvan suikers 41 g
Vezels 5 g
Eiwitten 5 g
Zout 0 g

Vergelijk supermarktprijzen

Selecteer de ingrediënten die je nog niet in huis hebt en ontdek waar je op dit moment het goedkoopst je boodschappen kunt doen.

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account