Cinnamon rolls (kaneelbroodjes)

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Deze kaneelbroodjes zijn onweerstaanbaar luchtig en zacht, perfect voor een speciale gelegenheid of gewoon een heerlijke traktatie voor jezelf. Dankzij de roomkaasglazuur zijn deze broodjes nog lekkerder. Ze zijn eenvoudig van tevoren te bereiden en ook geschikt om in te vriezen.

  • Voorbereiding
    2 uur
  • Bereiding
    20 min
  • Totaal
    2 uur 20 min

Ingrediënten

Aantal porties:
9
  1. Deeg
  2. Vulling
  3. Glazuur

Benodigdheden

  • Standmixer
  • Deegroller
  • Bakvorm
  • Oven

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de melk in de magnetron of een pannetje, totdat het 46°C is en aanvoelt als warm badwater.
    1. volle melk 180 ml
  2. Stap 2 Plaats de warme melk in de kom van een standmixer (zie tips als je geen standmixer hebt) met menghaak en strooi de gist erover. Voeg nu de suiker toe en laat de gist met de suiker staan totdat het schuimig is. Ongeveer 5 minuten.
    1. volle melk 180 ml
    2. droge gist 7 gram
    3. kristalsuiker 50 g
  3. Stap 3 Voeg daarna de gesmolten boter, ei en eidooier toe. Mix op gemiddelde snelheid tot alles goed gemengd is. Ongeveer 30 seconden.
    1. roomboter gezouten 60 g
    2. ei 1 st
    3. eidooier 1 st
  4. Stap 4 Haal de kom van de mixer en gebruik een houten lepel om de bloem en het zout erdoor te roeren totdat een deeg begint te vormen.
    1. patentbloem 360 gram
    2. zout 0,75 tl
  5. Stap 5 Plaats de deeghaak op de standmixer en plaats de kom terug naar de mixer.
  6. Stap 6 Mix het deeg op gemiddelde snelheid totdat het samenkomt en zacht en licht plakkerig aanvoelt. Ongeveer 8 tot 10 minuten. Is het deeg nog te plakkerig? Voeg dan steeds 1 eetlepel bloem toe tot het de juiste consistentie heeft bereikt.
  7. Stap 7 Vet een grote kom lichtjes in met olijfolie. Breng de deegbal over naar de kom, dek af met plasticfolie en een warme theedoek.
    1. extra vierge olijfolie
  8. Stap 8 Laat het deeg rijzen totdat het verdubbeld is in grootte. Ongeveer 1 tot 1½ uur.
  9. Stap 9 Bestuif een oppervlak royaal met bloem. Gebruik een deegroller om het deeg in een rechthoek van 25×36 cm te rollen.
  10. Stap 10 Voor de vulling verspreid je de zachte boter over het deeg, laat je een marge van 0,5 cm aan één van de korte kanten van de rechthoek.
    1. roomboter gezouten 60 g
  11. Stap 11 Meng in een kleine kom de basterdsuiker en kaneel. Gebruik je handen om het mengsel over de boter te strooien en wrijf het voorzichtig in de boter.
    1. donkere basterdsuiker 140 g
    2. gemalen kaneel 1,5 el
  12. Stap 12 Rol het deeg strak op vanaf de korte zijde zonder marge en verzegel de rand door het deeg licht in elkaar te knijpen. Snijd ongeveer 1 cm van de uiteinden van het deeg af, omdat de uiteinden niet genoeg vulling hebben.
  13. Stap 13 Gebruik een gekarteld mes om het deeg in negen plakken van 2.5 cm te snijden.
  14. Stap 14 Bekleed een ronde of vierkante bakvorm van 23cm met bakpapier. Plaats de broodjes in de bakvorm.
  15. Stap 15 Dek af met plasticfolie en een warme theedoek en laat opnieuw rijzen totdat de broodjes opgeblazen zijn en elkaar raken. Ongeveer 45 minuten tot 1 uur.
  16. Stap 16 Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C.
  17. Stap 17 Eenmaal gerezen verwijder je de plasticfolie en handdoek en bak je de broodjes totdat ze goudbruin zijn aan de randen. Ongeveer 20 tot 25 minuten.
  18. Stap 18 Bereid de glazuur: Meng in de kom van een standmixer uitgerust met garde de roomkaas, poedersuiker, boter en vanille.
    1. roomkaas 115 g
    2. poedersuiker 85 g
    3. roomboter gezouten 3 el
    4. vanille extract 0,5 tl
  19. Stap 19 Klop op lage snelheid gedurende 30 seconden en verhoog dan naar middelhoge snelheid tot het glad en luchtig is. Ongeveer 1 tot 2 minuten.
  20. Stap 20 Verdeel het glazuur over de warme broodjes en serveer direct.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Laat de melk niet te warm worden. Het moet tussen de 40-46°C zijn.

Voorzichtig kneden en voldoende tijd geven om te rijzen is cruciaal.

Geen standmixer? Je kunt het deeg kneden met de hand en een handmixer of garde gebruiken voor het glazuur.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 340 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 30 maart 2025

Tip

Laat de melk niet te warm worden. Het moet tussen de 40-46°C zijn.

Voorzichtig kneden en voldoende tijd geven om te rijzen is cruciaal.

Geen standmixer? Je kunt het deeg kneden met de hand en een handmixer of garde gebruiken voor het glazuur.

Voedingswaarden

Per portie
2 / 10
Echte verwennerij

Deze kaneelbroodjes zijn een echte traktatie, maar scoren laag op de gezondheidsschaal. Dit komt doordat het recept veel geraffineerde producten bevat, zoals witte bloem en grote hoeveelheden suiker in zowel het deeg, de vulling als het glazuur. Daarnaast is het rijk aan verzadigd vet door het ruime gebruik van roomboter en roomkaas. Hoewel heerlijk voor een speciaal moment, levert dit gerecht veel calorieën en weinig voedzame stoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen.

Energie 477 kcal
Vetten 22.5 g
waarvan verzadigde vetzuren 12.5 g
Koolhydraten 62.6 g
waarvan suikers 31.7 g
Vezels 1.8 g
Eiwitten 7.8 g
Zout 0.8 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account