Gegratineerde ovenschotel stamppot groene kool met champignons en spekjes

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Heerlijke gegratineerde stamppot groene kool, ook wel savooiekool genoemd, gestampt met aardappelen, crème fraîche, gebakken spekreepjes, champignons en knoflook. Daarna gegratineerd in de oven met geraspte kaas.

  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    30 min
  • Totaal
    50 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4

Benodigdheden

  • Pan
  • Hapjespan liefst met deksel
  • Ovenschaal
  • Aardappelstamper

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de over op 200 graden boven- en onderwarmte.
  2. Stap 2 Kook de aardappels gaar in water met zout. Zodra de aardappels gaar zijn giet je ze af en zet de pan weer terug op de warmtebron zodat de aardappelen goed gaar zijn. Doe de crème fraîche bij de aardappelen en stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper.
    1. kruimige aardappelen 800 g
    2. crème fraîche 100 ml
  3. Stap 3 Verhit de olie in een hapjespan. Bak hierin de spekreepjes lichtbruin. Voeg de plakjes champignons hieraan toe en bak deze mee tot het meeste vocht verdwenen is en de champignons lichtbruin kleuren. Bak de knoflooksnippers even mee.
    1. zonnebloemolie 1 el
    2. magere spekreepjes 100 g
    3. champignons 200 g
    4. knoflook 2 teentjes
  4. Stap 4 Voeg de gesneden kool hieraan toe. Schep alles goed door elkaar. Voeg een half kopje water en de verkruimelde bouillontablet toe en breng alles aan de kook. Doe het deksel op de pan en laat de kool niet langer dan 10 minuten zachtjes koken. De kool moet beetgaar blijven. Maak op smaak met kerriepoeder, paprikapoeder, sojasaus, peper, zout en wat nootmuskaat.
    1. groene kool 750 g
    2. water 0,5 kopje
    3. bouillonblokje 0,5 st
    4. kerriepoeder 2 tl
    5. paprikapoeder 2 tl
    6. sojasaus 1 el
    7. peper
    8. zout
    9. nootmuskaatpoeder
  5. Stap 5 Meng de kool met de gestampte aardappelen en doe de stamppot over in een ovenschaal. Verdeel de geraspte kaas erover en zet de schaal 25 tot 30 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven tot de kaas een goudbruine kleur heeft gekregen.
    1. geraspte belegen kaas 75 g
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

In plaats van groene kool kun je deze ovenschotel ook met spitskool of spruitjes maken.

Wij hebben deze ovenschotel gegeten met sticky gehaktballetjes. Recept vind je ook op mijn site.

De stamppot is ook lekker zonder spek of oven en gratineren.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 270 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 16 februari 2025

Tip

In plaats van groene kool kun je deze ovenschotel ook met spitskool of spruitjes maken.

Wij hebben deze ovenschotel gegeten met sticky gehaktballetjes. Recept vind je ook op mijn site.

De stamppot is ook lekker zonder spek of oven en gratineren.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 431 kcal
Vetten 20.6 g
waarvan verzadigde vetzuren 10.7 g
Koolhydraten 45.7 g
waarvan suikers 6.2 g
Vezels 8.9 g
Eiwitten 18.2 g
Zout 3.1 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account