Mijn lekkerste Servische bonensoep uit pan of slowcooker

(Nog geen beoordelingen)

Bijna elke winter maak ik wel een keer Servische bonensoep. Soms mijn oude recept maar soms wat aangepast. Deze keer is mijn soep bijzonder geslaagd. Met witte bonen (uit pot), veel groenten, spek en chorizo (in plaats van kolbász die moeilijker te koop is). In de kom of op het bord een lepel crème fraîche of zure room. Smullen.

  • Voorbereiding
    30 min
  • Bereiding
    6 uur
  • Totaal
    6 uur 30 min

Ingrediënten

Aantal porties:
6

Benodigdheden

  • Koekenpan
  • Grote pan of slowcooker
  • Vergiet

Bereiding

  1. Stap 1 Verhit de olie in de pan. Bak de spekreepjes hierin lichtbruin. Voeg de uien en de knoflook hieraan toe en bak even mee. Bak de tomatenpuree en het laurierblad ook even mee.
  2. Stap 2 Voeg de kleingesneden winterpeen, prei en paprika toe en bak een paar minuten al omscheppend mee. Doe de inhoud van het blikje tomatenblokjes eraan toe + 3/4 liter water.
  3. Stap 3 Doe de uitgelekte witte bonen, verkruimelde bouillontabletten, laurierblaadje, kruidnagelpoeder, paprikapoeders, majoraan of oregano en chili-vlokken in de soep.
  4. Stap 4 Doe de plakjes chorizo, balsamicoazijn en rode wijn (optioneel) in de soep. Doe alles over in de slowcooker. Zet de slowcooker op low en laat de soep minimaal 6 uur garen.
  5. Stap 5 Maak je de soep in de pan, breng de soep dan aan de kook en laat de soep plm. 60 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Maak de soep op smaak met zout en peper.
  6. Stap 6 Doe een schepje crème fraîche of zure room in de kom of op het bord.

Tip

Gebruik je de slowcooker, dan kun je ook de slowcooker vullen in gedeelten. Steeds als iets gebakken is overdoen in de slowcooker. Wil je het heel gemakkelijk hebben doe dan alles tegelijk (zonder bakken) in de slowcooker. Dan wordt de soep wel iets anders van smaak. Ik vind het altijd lekkerder als de ingrediënten vooraf gebakken zijn.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 719 keer bekeken
  • 3 keer bewaard
  • 19 november 2024

Tip

Gebruik je de slowcooker, dan kun je ook de slowcooker vullen in gedeelten. Steeds als iets gebakken is overdoen in de slowcooker. Wil je het heel gemakkelijk hebben doe dan alles tegelijk (zonder bakken) in de slowcooker. Dan wordt de soep wel iets anders van smaak. Ik vind het altijd lekkerder als de ingrediënten vooraf gebakken zijn.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 345 kcal
Vetten 10.9 g
waarvan verzadigde vetzuren 3.4 g
Koolhydraten 41.4 g
waarvan suikers 5 g
Vezels 9 g
Eiwitten 22.3 g
Zout 4 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account
Cecile
20 november 2024 om 11:01
Petra vandaag ga ik je witte bonen in tomatensaus maken, maar deze soep wordt binnenkort ook gemaakt. Lijkt me heerlijk. Je hoort van me.
Lieve groet Cecile
20 november 2024 om 14:55
Dank je wel Cecile. Ik ben erg benieuwd naar je reactie. Deze bonensoep hebben we afgelopen zondag gegeten en er echt van gesmuld. Lieve groet, Petra