Bijna elke winter maak ik wel een keer Servische bonensoep. Soms mijn oude recept maar soms wat aangepast. Deze keer is mijn soep bijzonder geslaagd. Met witte bonen (uit pot), veel groenten, spek en chorizo (in plaats van kolbász die moeilijker te koop is). In de kom of op het bord een lepel crème fraîche of zure room. Smullen.
Gebruik je de slowcooker, dan kun je ook de slowcooker vullen in gedeelten. Steeds als iets gebakken is overdoen in de slowcooker. Wil je het heel gemakkelijk hebben doe dan alles tegelijk (zonder bakken) in de slowcooker. Dan wordt de soep wel iets anders van smaak. Ik vind het altijd lekkerder als de ingrediënten vooraf gebakken zijn.
Gebruik je de slowcooker, dan kun je ook de slowcooker vullen in gedeelten. Steeds als iets gebakken is overdoen in de slowcooker. Wil je het heel gemakkelijk hebben doe dan alles tegelijk (zonder bakken) in de slowcooker. Dan wordt de soep wel iets anders van smaak. Ik vind het altijd lekkerder als de ingrediënten vooraf gebakken zijn.
Deze Servische bonensoep scoort een 5 omdat het een dubbel gevoel oproept. Aan de ene kant is de soep rijk aan groenten en peulvruchten zoals witte bonen, wat zorgt voor een goede dosis vezels, vitaminen en mineralen. Aan de andere kant bevat het recept een aanzienlijke hoeveelheid bewerkt vlees (spek en chorizo), wat de soep hoog in verzadigd vet en zout maakt. De runderbouillontabletten en de optionele lepel crème fraîche dragen hier verder aan bij. Hoewel de basis van de soep voedzaam is, trekken de hoeveelheid zout en het verzadigde vet de gezondheidsscore naar beneden.
Energie | 345 kcal |
---|---|
Vetten | 10.9 g |
waarvan verzadigde vetzuren | 3.4 g |
Koolhydraten | 41.4 g |
waarvan suikers | 5 g |
Vezels | 9 g |
Eiwitten | 22.3 g |
Zout | 4 g |
Laat een smakelijke reactie achter op dit recept
Lieve groet Cecile