Pistache Baklava

(Nog geen beoordelingen)

Deze traditionele Turkse baklava, afkomstig van een beroemde bakkerij in Istanbul, heeft een uitgesproken pistachesmaak zonder de gebruikelijke kruiden en honing. Terwijl het nog steeds erg zoet is, is het niet meer zo overweldigend en behoudt het een pure smaak. Hij is het lekkerst binnen 24 uur na bakken maar kan enkele dagen bewaard worden.

  • Voorbereiding
    30 min
  • Bereiding
    1 uur 10 min
  • Totaal
    1 uur 40 min

Ingrediënten

Aantal porties:
36

Benodigdheden

  • Hakmolen
  • Bakvorm
  • Pan
  • Oven

Bereiding

  1. Stap 1 Maal de pistachenoten in een hakmolen tot ze grof gemalen zijn, of hak ze met de hand fijn. Zorg ervoor dat ze nog wat textuur behouden.
  2. Stap 2 Klaar de boter door deze langzaam op laag vuur te smelten tot het witte schuim bovenop komt drijven. Dit duurt 5 tot 15 minuten afhankelijk van de hitte. Ga zeker niet te snel om te voorkomen dat de boter verbrandt.
  3. Stap 3 Schep het schuim van de gesmolten boter en zet de boter apart.
  4. Stap 4 Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bestrijk de binnenkant van een bakvorm van ongeveer 23 x 33 centimeter met een beetje van het geklaarde boter.
  5. Stap 5 Bereid het filodeeg door het te trimmen zodat het op de bodem van je bakvorm past. Bedek het deeg altijd met een vochtige theedoek, zodat het niet uitdroogt.
  6. Stap 6 Leg een vel filodeeg op de bodem van de bakvorm en bestrijk lichtjes met geklaarde boter. Blijf laagjes filodeeg toevoegen en bestrijk elk vel met boter totdat de helft van het filodeeg gebruikt is.
  7. Stap 7 Verspreid de pistachenoten in een gelijkmatige laag over het filodeeg, en bedek vervolgens met de resterende vellen, waarbij je elk vel weer met boter bestrijkt.
  8. Stap 8 Snijd de baklava in stukjes. Zorg ervoor dat je helemaal tot de bodem snijdt en giet de overgebleven boter gelijkmatig over de bakvorm.
  9. Stap 9 Bak de baklava totdat de bovenkant goudbruin is en de onderste lagen goed doorbakken zijn. Gebruik een mes om een hoekje van een van de middenstukken te liften om de onderste lagen te controleren. Controleer na 40 minuten, maar het kan tot wel 70 minuten duren. Leg een stuk aluminiumfolie over de bovenkant als hij te donker begint te worden.
  10. Stap 10 Bereid ondertussen de suikersiroop. Meng het suiker met 400 milliliter water in een middelgrote pan. Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen tot het iets dikker wordt. Roer het citroensap erdoor en laat afkoelen in de koelkast.
  11. Stap 11 Haal de baklava uit de oven als deze goed doorbakken is. Giet de siroop langzaam over de baklava. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Tip

Verse, gekoelde filodeeg is het makkelijkst om te verwerken.

Gebruik eens een combinatie van noten zoals walnoten of hazelnoten voor andere smaak.

Zorg ervoor dat de siroop koud is als je deze over de warme baklava giet. Zo wordt die het beste geabsorbeerd.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 106 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 10 november 2024

Tip

Verse, gekoelde filodeeg is het makkelijkst om te verwerken.

Gebruik eens een combinatie van noten zoals walnoten of hazelnoten voor andere smaak.

Zorg ervoor dat de siroop koud is als je deze over de warme baklava giet. Zo wordt die het beste geabsorbeerd.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 332 kcal
Vetten 20 g
waarvan verzadigde vetzuren 10 g
Koolhydraten 36 g
waarvan suikers 24 g
Vezels 2 g
Eiwitten 4 g
Zout 0.2 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account