De Lekkerste Klapstuk

(Nog geen beoordelingen)

Dit klapstuk recept is perfect voor de koude dagen. Met een mals en sappig stuk vlees dat langzaam in de oven of slowcooker wordt gegaard. Het recept gebruikt smaakvolle ingrediënten zoals tomaten, verschillende kruiden, en basterdsuiker om een heerlijke saus te maken. Ook erg lekker met hutspot.

  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    5 uur 50 min
  • Totaal
    6 uur 10 min

Ingrediënten

Aantal porties:
8

Benodigdheden

  • Ovenbestendige braadpan
  • Oven
  • Vleesthermometer
  • Slowcooker

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de oven voor op 160°C met een rooster in het midden. Dep het vlees droog en breng rondom op smaak met peper en zout.
  2. Stap 2 Verhit de olie in een grote Dutch Oven (ovenbestendige braadpan) op middelhoog vuur. Voeg de klapstuk toe zodra de olie heet is en laat deze ongeveer 6 minuten per kant bakken totdat deze mooi bruin is.
  3. Stap 3 Haal het vlees uit de pan en leg op een bord. Gooi al het vet op 2 tot 3 eetlepels na weg. Zet het vuur lager.
  4. Stap 4 Voeg de knoflook, mosterd en tomatenpuree toe. Bak dit 1 minuut, totdat de knoflook geurig is.
  5. Stap 5 Voeg de bouillon, azijn en tomatenpulp toe en schraap alle gebruinde stukjes van de bodem van de pan los.
  6. Stap 6 Doe het vlees terug in de pan met de vettere kant naar boven.
  7. Stap 7 Meng in een kleine kom de tijm, oregano, knoflookpoeder, paprikapoeder en suiker. Strooi de kruidenmix over het vlees.
  8. Stap 8 Voeg de uien toe aan de pan. Verhoog het vuur naar middelhoog en laat de bouillon sudderen.
  9. Stap 9 Dek de pan af en breng het over naar de oven. Laat het 2 uur in de oven staan.
  10. Stap 10 Haal de pan uit de oven en voeg de wortels en aardappelen toe in de vloeistof. Dek de pan weer af en zet het terug in de oven voor nog eens 2 uur.
  11. Stap 11 Controleer of het vlees gaar is. Begin na 2 uur te controleren. De ideale temperatuur van het vlees is rond de 93°C. Controleer ook of het vlees zacht is, maar wees voorzichtig dat het niet uitdroogt.
  12. Stap 12 Na het koken haal je de klapstuk uit de pan en leg het op een snijplank. Dek af met aluminiumfolie om warm te houden. Gebruik een schuimspaan om de groenten over te brengen naar een serveerschaal.
  13. Stap 13 Breng de saus aan de kook, roer regelmatig totdat deze iets is ingedikt. Ongeveer 3-5 minuten.
  14. Stap 14 Snijd de klapstuk, tegen de draad in, in plakken van 1,5 cm dik en leg het op de serveerschaal met de groenten. Giet de saus erover en serveer.

Tip

Wanneer je het recept in een slowcooker maakt in plaats van in de oven, pas je het volgende aan:

Tijd en temperatuur: Verwarm de klapstuk in de slowcooker op lage tempratuur gedurende 8-10 uur of op hoog voor 5-6 uur.
Groenten toevoegen: Voeg de aardappelen en wortels later toe aan de slowcooker. Ongeveer 2 uur voordat de kooktijd eindigt, zodat ze niet te zacht worden.

Andere stappen, zoals het aanbraden van het vlees en het bereiden van de saus, blijven hetzelfde.

Controleer de temperatuur van het vlees met een vleesthermometer voor optimale malsheid.

Als je de saus wilt indikken kun je het laten sudderen in een aparte pan totdat het dikker wordt.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 856 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 3 november 2024

Tip

Wanneer je het recept in een slowcooker maakt in plaats van in de oven, pas je het volgende aan:

Tijd en temperatuur: Verwarm de klapstuk in de slowcooker op lage tempratuur gedurende 8-10 uur of op hoog voor 5-6 uur.
Groenten toevoegen: Voeg de aardappelen en wortels later toe aan de slowcooker. Ongeveer 2 uur voordat de kooktijd eindigt, zodat ze niet te zacht worden.

Andere stappen, zoals het aanbraden van het vlees en het bereiden van de saus, blijven hetzelfde.

Controleer de temperatuur van het vlees met een vleesthermometer voor optimale malsheid.

Als je de saus wilt indikken kun je het laten sudderen in een aparte pan totdat het dikker wordt.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 554 kcal
Vetten 22 g
waarvan verzadigde vetzuren 9.7 g
Koolhydraten 28 g
waarvan suikers 11 g
Vezels 5 g
Eiwitten 58 g
Zout 2.4 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account