Gegratineerde Aardappel en Prei

(Nog geen beoordelingen)

Een heerlijke hartige ovenschotel met aardappelen en prei. Overgoten met een romige saus vol met Gruyère en blauwe kaas. Perfect voor een feestelijk diner en gegarandeerd een nieuwe favoriet.

  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    1 uur 30 min
  • Totaal
    1 uur 50 min

Ingrediënten

Aantal porties:
8

Benodigdheden

  • Oven
  • Grote koekenpan
  • Ovenschaal

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de oven voor op 200 °C en plaats een rooster in het midden. Vet een ovenschaal (33x23 cm) of een grote gietijzeren koekenpan in met boter.
  2. Stap 2 Smelt 4 eetlepels boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de prei toe en roer door om alles te bedekken. Dek af en bak terwijl je af en toe roert tot de prei zacht is. Ongeveer 15 minuten.
  3. Stap 3 Voeg de melk, slagroom, blauwe kaas, knoflook, mosterd, nootmuskaat, peper en zout toe. Laat onbedekt sudderen. Roer af en toe tot het iets ingedikt is. Ongeveer 15 minuten. Wees voorzichtig en laat het niet koken. Haal van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen.
  4. Stap 4 Meng in een grote kom de gruyère en Parmezaanse kaas.
  5. Stap 5 Doe een derde van de aardappelen in de ovenschaal. Giet een derde van het preimengsel eroverheen. Bestrooi gelijkmatig met een derde van het kaasmengsel en 1 eetlepel bieslook.
  6. Stap 6 Herhaal met de overige ingrediënten.
  7. Stap 7 Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 45 minuten.
  8. Stap 8 Verwijder de folie en bak verder tot de aardappelen zacht zijn en de korst goudbruin is. Ongeveer 30 minuten.
  9. Stap 9 Laat 15 minuten afkoelen voor het serveren. Bestrooi met extra bieslook.

Tip

Maak de schaal tot 48 uur van tevoren klaar en bewaar in de koelkast voor het bakken.

Was de prei grondig na het snijden om al het vuil te verwijderen.

Gebruik eventueel een mildere blauwe kaas als niet iedereen dit lust.

Gebruik geen vetarme melk of slagroom om te voorkomen dat de ovenschotel waterig wordt.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 86 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 1 oktober 2024

Tip

Maak de schaal tot 48 uur van tevoren klaar en bewaar in de koelkast voor het bakken.

Was de prei grondig na het snijden om al het vuil te verwijderen.

Gebruik eventueel een mildere blauwe kaas als niet iedereen dit lust.

Gebruik geen vetarme melk of slagroom om te voorkomen dat de ovenschotel waterig wordt.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 445 kcal
Vetten 29 g
waarvan verzadigde vetzuren 17.8 g
Koolhydraten 32 g
waarvan suikers 8.2 g
Vezels 3.9 g
Eiwitten 15.9 g
Zout 1.5 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account