Ovenschotel spitskool met gedroogde tomaatjes, spek, paprika, prei en oregano

(Nog geen beoordelingen)

Spitskool kun je op veel manieren maken maar deze ovenschotel vonden we wel heel erg lekker. Spitskool beetje Italiaans met paprika, prei, gedroogde tomaten, spekjes en oregano.

  • Voorbereiding
    25 min
  • Bereiding
    25 min
  • Totaal
    50 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4
  1. Spitskool
  2. Aardappel-kaaspuree

Benodigdheden

  • Pan
  • Hapjespan
  • Aardappelstamper
  • Ovenschaal

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte of 180 graden hete lucht,
  2. Stap 2 Kook de aardappelen gaar in water met zout. Giet de aardappelen af. Zet de pan nog even terug op de warmtebron en laat de aardappelen goed droog stomen. Meng 50 gram roomkaas en 50 gram geraspte kaas door de aardappelen. Je krijgt dan een lekkere smeuïge aardappelpuree (vind je de puree te dik,doe er dan nog een scheutje melk door).
  3. Stap 3 Verhit de olie in een hapjespan of grote koekenpan en bak hierin de spekreepjes lichtbruin. Voeg de ui en de knoflook eraan toe en bak even mee tot glazig. Doe de paprika en de prei bij de spek erbij en bak dit 3 minuten mee.
  4. Stap 4 Voeg dan beetje bij beetje de spitskool toe. Steeds even goed omscheppen. De spitskool slinkt snel maar mag niet te gaar worden. Meng de lente-uitjes door de spitskool.
  5. Stap 5 Meng de gedroogde tomaatjes + een klein beetje van de tomatenolie en de oregano door de spitskool. Roer de roomkaas en de tomatenketchup erdoor en maak de spitskool verder op smaak met peper en zout.
  6. Stap 6 Doe de spitskool onderin de ovenschaal. Dek de spitskool af met de aardappelpuree en strooi de geraspte kaas erover,
  7. Stap 7 Zet de schaal 25 tot 30 minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven tot de bovenkant begint te bruinen.

Tip

In plaats van spitskool is groene kool (savooiekool) ook lekker in deze ovenschaal.

In plaats van spekreepjes is geruld gehakt ook erg lekker.

Je kunt dit gerecht goed invriezen.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 139 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 30 september 2024

Tip

In plaats van spitskool is groene kool (savooiekool) ook lekker in deze ovenschaal.

In plaats van spekreepjes is geruld gehakt ook erg lekker.

Je kunt dit gerecht goed invriezen.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 506 kcal
Vetten 25.2 g
waarvan verzadigde vetzuren 10.5 g
Koolhydraten 51.3 g
waarvan suikers 7.2 g
Vezels 10.1 g
Eiwitten 23.7 g
Zout 3 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account