Verrukkelijke aalbessentaart met schuimlaag

(Nog geen beoordelingen)

Een gemakkelijk te maken taart met het frisse van de aalbessen (rode bessen) en de lekkere schuimlaag bovenop. Het deeg lijkt enigszins op cakedeeg en is luchtig. Ik maakte deze taart voor een vergadering en het was een succes.

  • Voorbereiding
    30 min
  • Bereiding
    1 uur
  • Totaal
    1 uur 30 min

Ingrediënten

Aantal porties:
14
  1. Aalbessentaart
  2. Schuimlaag

Benodigdheden

  • Springvorm van 26 cm doorsnede
  • Zeef
  • Bakpapier
  • Kwastje
  • Mixer of keukenmachine
  • Oven
  • 2 beslagkommen
  • Schaaltje
  • Ovenwanten

Bereiding

  1. Stap 1 Maak eerst de schuimlaag. Je mixer is dan nog schoon.
  2. Stap 2 Doe de eiwitten met het zout in een schone beslagkom. Klop de eiwitten stijf met een schone mixer.
  3. Stap 3 Zodra de eiwitten stijf zijn voeg je beetje bij beetje de suiker en het citroensap toe. Het eiwit moet zo stijf zijn dat je de kom op zijn kop kunt houden en het eiwit er niet uit loopt.
  4. Stap 4 Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de rand van de springvorm in met boter en bestrooi met bloem.
  5. Stap 5 Zeef het bloem met de maizena en het bakpoeder. Zet apart.
  6. Stap 6 Klop de zachte boter met de suiker en de vanillesuiker.
  7. Stap 7 Voeg de eidooiers en de eieren hieraan toe en klop alles goed door.
  8. Stap 8 Voeg dan beetje voor beetje het gemengde bloem erdoor. NIET alles tegelijk dus.
  9. Stap 9 Doe het beslag over in de met bakpapier beklede en ingevette rand van de springvorm. Strijk het beslag glad.
  10. Stap 10 Verdeel de aalbessen over het deeg. Bewaar een paar bessen om te garneren.
  11. Stap 11 Zet de vorm 40 minuten in het midden van de op 180 graden voorverwarmde oven.
  12. Stap 12 Haal na 40 minuten de taart uit de oven. (wel opletten of het deeg niet te bruin wordt, want elke oven is anders).
  13. Stap 13 Verdeel het eiwitschuim over de taart en zet de taart terug in de oven. Laat de taart nog 20 minuten bakken tot het eiwitschuim een lichtbruine kleur heeft gekregen, (Ook nu af en toe kijken of het niet te hard gaat anders de taart iets eerder uit de oven halen.

Tip

In plaats van aalbessen kun je ook rabarber of kruisbessen gebruiken.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 348 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 17 juli 2024

Tip

In plaats van aalbessen kun je ook rabarber of kruisbessen gebruiken.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 311 kcal
Vetten 10.32 g
waarvan verzadigde vetzuren 5.94 g
Koolhydraten 53.09 g
waarvan suikers 38.29 g
Vezels 1.8 g
Eiwitten 4.06 g
Zout 0.23 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account