Romanesco ovenschotel met Parmaham

(Nog geen beoordelingen)

Romanesco is een soort groene bloemkool die in een punt uitloopt. Wij vinden romanesco lekkerder dan bloemkool. Deze ovenschotel kun je ook met bloemkool of broccoli maken.

  • Voorbereiding
    15 min
  • Bereiding
    25 min
  • Totaal
    40 min
Romanesco ovenschotel met Parmaham

Ingrediënten

Aantal porties:
4
  1. Ovenschotel
  2. Béchamelsaus

Benodigdheden

  • Pannen
  • Steelpan
  • Koekenpan
  • Vergiet
  • Ovenschaal

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. Bak de reepjes ham in een droge koekenpan een beetje knapperig. Bak het gesnipperde sjalotje even mee.
  2. Stap 2 Kook de aardappelplakjes gaar in plm. 8 tot 10 minuten. Laat ze goed uitlekken in een vergiet.
  3. Stap 3 Kook de romanesco beetgaar in weinig water met de kruidenbouillontablet in plm. 6 tot 8 minuten. Laat de romanesco goed uitlekken in een vergiet.
  4. Stap 4 Meng de plakjes aardappel met de goed uitgelekte romanesco en de reepjes Parmaham. Doe dit over in een ovenschaal.
  5. Stap 5 Smelt de boter voor de béchamelsaus in een steelpan. Voeg de bloem in één keer toe. Roer goed tot zich een bal vormt. Voeg nu steeds een beetje melk toe tot een gebonden saus ontstaat. Voeg de roomkaas eraan toe. Goed roeren tot de roomkaas is opgenomen in de saus. Maak de saus op smaak met peper, zout, nootmuskaat en paar druppels worcestersaus.
  6. Stap 6 Giet de béchamel-saus over het aardappel-groentemengsel in de ovenschaal. Strooi de geraspte kaas erover.
  7. Stap 7 Zet de schaal 20 tot 25 minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven tot je een mooie goudbruine kleur ziet ontstaan.

Tip

In plaats van Parmaham of Serranoham is gekookte ham ook lekker.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 753 keer bekeken
  • 4 keer bewaard
  • 4 juni 2024

Tip

In plaats van Parmaham of Serranoham is gekookte ham ook lekker.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 492 kcal
Vetten 22 g
waarvan verzadigde vetzuren 11.9 g
Koolhydraten 52.1 g
waarvan suikers 6.65 g
Vezels 5.3 g
Eiwitten 23.3 g
Zout 3.9 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account