Lekkere bloemkoolschotel met champignons, prei en kaas-béchamelsaus

Prijs: € 4,73 Recept / € 1,18 Per portie
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Bloemkoolroosjes vooraf kort gekookt. Prei met champignons gebakken. Samen met de bloemkool in een ovenschaal en afgedekt met een kaas-béchamelsaus. Daarna nog een half uurtje in de oven tot de schotel een lekkere bruine kleur heeft gekregen.

  • Voorbereiding
    15 min
  • Bereiding
    25 min
  • Totaal
    40 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4
  1. Groenten
  2. Kaas-béchamelsaus

Benodigdheden

  • Twee pannen
  • Vergiet
  • Garde
  • Ovenschaal

Prijs per supermarkt

Altijd de laagste prijs? Bekijk dan snel welke supermarkt de goedkoopste ingrediënten aanbiedt!

  • Dirk Dirk
    € 4,73
  • Coop Coop
    € 5,13
  • Plus Plus
    € 5,17

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Stap 2 Kook de bloemkoolroosjes beetgaar in water met wat zout. Laat goed uitlekken in een vergiet.
    1. bloemkool 1 st
  3. Stap 3 Verhit de olie in een koekenpan. Bak hierin de champignons lichtbruin. Bak de preireepjes mee tot beetgaar. Bak 1 theelepel kerriepoeder mee. Meng de goed uitgelekte bloemkoolroosjes erdoor. Maak op smaak met wat peper en zout naar smaak (indien nodig). Doe de groenten over in een ovenschaal.
    1. zonnebloemolie 1 el
    2. champignons 200 g
    3. prei 2 st
    4. kerriepoeder 1 tl
    5. peper
    6. zout
  4. Stap 4 Maak de kaas-béchamelsaus door eerst de boter te smelten in een kleine pan, Voeg in één keer de bloem toe en roer alles goed door met een garde, Laat de bloem met de boter op een lage warmtebron een paar minuten zachtjes garen. Voeg nu beetje bij beetje - steeds goed roeren - de melk hieraan toe. Steeds wat melk toevoegen als de eerdere melk is opgenomen. Ga zolang door tot je de gewenste dikte hebt bereikt.
    1. ongezouten roomboter 20 g
    2. bloem 20 g
    3. halfvolle melk 250 ml
  5. Stap 5 Roer de geraspte kaas door de béchamelsaus. Maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Giet de saus over de groenten in de ovenschaal.
    1. geraspte kaas 40 g
    2. peper
    3. zout
    4. nootmuskaatpoeder
  6. Stap 6 Zet de ovenschaal in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven tot de saus een goudbruine kleur heeft gekregen.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Bewaar de stronken van de bloemkool voor een bloemkoolsoepje.

De schotel is lekker met aardappelpuree of gebakken aardappelen en een salade.

Ook lekker met gebakken spekreepjes of hamblokjes door de groenten gemengd.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
Petra
Petra
426 recepten
  • Donateur
  • 209 keer bekeken
  • 4 keer bewaard
  • 3 juni 2025

Tip

Bewaar de stronken van de bloemkool voor een bloemkoolsoepje.

De schotel is lekker met aardappelpuree of gebakken aardappelen en een salade.

Ook lekker met gebakken spekreepjes of hamblokjes door de groenten gemengd.

Voedingswaarden

Per portie
8 / 10
Gezond en smakelijk

Deze bloemkoolschotel verdient een hoge gezondheidsscore. Het gerecht zit boordevol groenten zoals bloemkool, prei en champignons, wat zorgt voor een flinke portie vezels, vitamines en mineralen. De kaas-béchamelsaus is slim lichter gemaakt met halfvolle melk en 30+ kaas, waardoor het vet- en caloriegehalte beperkt blijft. De relatief kleine hoeveelheden boter en bloem doen weinig afbreuk aan de totale voedingswaarde, vooral als men matig is met zout. Al met al een heerlijke en verantwoorde keuze!

Energie 173 kcal
Vetten 9.5 g
waarvan verzadigde vetzuren 5.3 g
Koolhydraten 15.8 g
waarvan suikers 6.4 g
Vezels 2.6 g
Eiwitten 8.2 g
Zout 0.5 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account