Baba Ganoush

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Baba ganoush is een verrukkelijke en romige aubergine-dip die perfect past bij een heerlijke mediterrane maaltijd. Deze versie zal je versteld doen staan met zijn rokerige smaak en volle, gladde structuur. Perfect voor een feestje of gewoon als een heerlijk voorgerecht met verse groenten of pitabroodjes.

  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    35 min
  • Totaal
    55 min

Ingrediënten

Aantal porties:
6
  1. Serveersuggesties

Benodigdheden

  • Oven
  • Mengkom
  • Zeef

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier om te voorkomen dat de aubergine vastplakt.
  2. Stap 2 Halveer de aubergines in de lengte en bestrijk de snijkanten licht met olijfolie. Plaats ze met de snijkanten naar beneden op de voorbereide bakplaat.
    1. aubergine 2 st
    2. extra vierge olijfolie
  3. Stap 3 Rooster de aubergine in het bovenste deel van de oven totdat het binnenste heel zacht is en de schil begint los te laten. Ongeveer 35 tot 40 minuten. Zet de aubergine apart om een paar minuten af te koelen.
  4. Stap 4 Draai de aubergines om en schep met een grote lepel het vruchtvlees eruit. De schil kan worden weggegooid.
  5. Stap 5 Plaats een fijnmazige zeef boven een mengkom en leg het vruchtvlees in de zeef.
  6. Stap 6 Verwijder zoveel mogelijk vocht door de aubergine te laten rusten en te schudden/roeren om wat extra vocht te verwijderen.
  7. Stap 7 Gooi al het vocht weg, leeg de kom en doe de aubergine in de kom.
  8. Stap 8 Voeg de knoflook en het citroensap toe aan de aubergine en roer stevig met een vork totdat de aubergine uit elkaar valt.
    1. knoflook 2 teentjes
    2. citroensap 2 el
  9. Stap 9 Voeg de tahini toe aan de kom en roer tot het is opgenomen.
    1. tahini 75 g
  10. Stap 10 Druppel langzaam de olijfolie erbij terwijl je roert. Blijf roeren tot het mengsel licht van kleur en romig is.
    1. olijfolie 80 ml
  11. Stap 11 Breek eventueel lange sliertjes aubergines met een vork.
  12. Stap 12 Roer de peterselie, zout en komijn erdoor. Proef en breng eventueel op smaak met extra zout en citroensap.
    1. peterselie 2 el
    2. zout 0,75 tl
    3. gemalen komijn 0,25 tl
    4. citroensap
  13. Stap 13 Verplaats de baba ganoush naar een serveerschaal en druppel er een beetje olijfolie over.
    1. extra vierge olijfolie
  14. Stap 14 Strooi de peterselie en gerookte paprika erop. Serveer met groente en brood naar keuze.
    1. peterselie
    2. paprikapoeder gerookt
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Gebruik liever kleinere aubergines, deze hebben minder zaadjes wat zorgt voor een betere consistentie. Kies aubergines die glimmen en glad zijn, zonder zachte plekken.

Restjes baba ganoush kunnen ongeveer 4 dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast worden bewaard. Het kan op kamertemperatuur of gekoeld worden geserveerd.

Voor een lichtere dip kun je de olijfolie verminderen tot 2 à 3 eetlepels.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 276 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 3 april 2025

Tip

Gebruik liever kleinere aubergines, deze hebben minder zaadjes wat zorgt voor een betere consistentie. Kies aubergines die glimmen en glad zijn, zonder zachte plekken.

Restjes baba ganoush kunnen ongeveer 4 dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast worden bewaard. Het kan op kamertemperatuur of gekoeld worden geserveerd.

Voor een lichtere dip kun je de olijfolie verminderen tot 2 à 3 eetlepels.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 248 kcal
Vetten 22.8 g
waarvan verzadigde vetzuren 3.3 g
Koolhydraten 11.9 g
waarvan suikers 5.6 g
Vezels 5.6 g
Eiwitten 3.3 g
Zout 0.7 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account