Franse ovenschotel met wortel, gehakt en aardappelpuree

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Het gehakt is rul gebakken, afgeblust met een scheutje rode wijn en Frans gekruid. De wortelen (winterpeen) zijn beetgaar gekookt met Provençaalse kruiden en lente-uitjes. De aardappelen zijn gestampt met roomkaas. Resultaat: een ovenschotel waar we allemaal van hebben genoten.

  • Voorbereiding
    30 min
  • Bereiding
    30 min
  • Totaal
    1 uur

Ingrediënten

Aantal porties:
4
  1. Aardappelpuree
  2. Wortelen (winterpeen)
  3. Gehakt

Benodigdheden

  • Pannen
  • Zeef of vergiet
  • Aardappelstamper
  • Koekenpan
  • Ovenschaal

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  2. Stap 2 Kook de aardappelen gaar in water met zout. Giet de aardappelen af en zet ze nog even terug op de warmtebron om ze goed droog te maken, Stamp de aardappelen met de roomkaas en eventueel nog een scheutje melk. De puree moet dik zijn maar niet al te stijf. Maak de puree op smaak met witte peper.
    1. kruimige aardappelen 800 g
    2. roomkaas 120 g
    3. halfvolle melk
    4. gemalen witte peper
    5. water
    6. zout
  3. Stap 3 Kook de wortelen met de Provençaalse kruiden beetgaar in water met een bouillontablet. Kook de laatste paar minuten van de kooktijd de lente-uitjes mee. (Precieze kooktijd is afhankelijk van de grootte van je wortelstukjes. Laat de wortelen uitlekken in een zeef of vergiet.)
    1. winterpeen 400 g
    2. provençaalse kruiden 1 el
    3. kruidenbouillonblokje 1 st
    4. water
    5. bosui 4 st
  4. Stap 4 Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin het gehakt rul en bijna gaar, Bak de uisnippers mee tot lichtbruin. Bak de knoflook en de laurierblaadjes even mee. Blus af met de rode wijn. Laat het gehakt nog 5 minuten zachtjes sudderen.
    1. olijfolie 2 el
    2. rundergehakt 300 g
    3. ui 1 st
    4. knoflook 2 teentjes
    5. laurierblad 2 st
    6. rode wijn 50 ml
  5. Stap 5 Maak het gehakt op smaak met peper, zout, piment d'espelette en mosterd. Roer alles nog even goed door elkaar en PROEF. Verwijder de laurierblaadjes.
    1. peper
    2. zout
    3. piment d'espelette 0,5 tl
    4. dijon mosterd 2 el
  6. Stap 6 Meng de worteltjes door het gehaktmengsel en doe dit over in een ovenschaal. Verdeel de aardappelpuree en de geraspte kaas erover en zet de schaal 30 minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven.
    1. gruyère kaas 75 g
  7. Stap 7 Haal de schaal uit de oven als de kaas is gesmolten en de schotel een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Ik heb winterpeen gebruikt, maar een andere soort wortel voldoet ook.

Je kunt ook kant-en-klare aardappelpureegebruiken of de puree op een andere wijze maken met boter en melk.

Liever geen alcohol? Laat de rode wijn dan weg.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 129 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 27 februari 2025

Tip

Ik heb winterpeen gebruikt, maar een andere soort wortel voldoet ook.

Je kunt ook kant-en-klare aardappelpureegebruiken of de puree op een andere wijze maken met boter en melk.

Liever geen alcohol? Laat de rode wijn dan weg.

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account