Arroz con Pollo - Nicaraguaanse rijst met kip en groenten

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Arroz con Pollo is een klassiek gerecht uit de Nicaraguaanse keuken waarbij malse kip en rijst langzaam gaarstoven in een geurige mix van kruiden en groenten. Dit hartverwarmende gerecht is eenvoudig te bereiden en zit boordevol smaak.

  • Bereiding
    2 uur
  • Totaal
    2 uur

Ingrediënten

Aantal porties:
10
  1. Kip
  2. Rijst
  3. Arroz con Pollo

Benodigdheden

  • Braadpan
  • Thermometer
  • Zeef
  • Grote koekenpan
  • Grote kom

Bereiding

  1. Stap 1 Doe de kip, ui, paprika, knoflook, zout, peperkorrels en koud water in een braadpan.
    1. hele kip 1 st
    2. ui 1 st
    3. groene paprika 1 st
    4. zout 0,5 el
    5. zwarte peperkorrels 2 tl
    6. water 2.000 ml
    7. knoflook 6 st
  2. Stap 2 Pers het limoensap in de pan en voeg de uitgeperste helften toe aan de pan.
    1. limoen 1 st
  3. Stap 3 Breng aan de kook op middelhoog vuur en verlaag het vuur.
  4. Stap 4 Laat sudderen tot de kip gaar is en een thermometer in het dikste deel van de kip 74°C meet. Ongeveer 20 minuten.
  5. Stap 5 Doe de kip in een grote kom.
  6. Stap 6 Zodra de kip koel genoeg is om te hanteren, scheur je de kip in stukken en verwijder je de botten.
  7. Stap 7 Zeef de bouillon (gooi de vaste ingrediënten weg) en zet opzij.
  8. Stap 8 Veeg de braadpan uit en voeg 2 eetlepels boter toe en smelt deze op middelhoog vuur.
    1. ongezouten roomboter 2 el
  9. Stap 9 Voeg olie, ui, knoflook en zout toe en bak al roerend tot ze zacht zijn. Ongeveer 5 minuten.
    1. olijfolie 1 el
    2. ui 1 st
    3. knoflook 1 teentje
    4. zout 1 tl
  10. Stap 10 Roer de tomatenpuree erdoor en bak tot het donkerder wordt. Ongeveer 1 minuut.
    1. tomatenpuree 2 el
  11. Stap 11 Roer de rijst en wortelen erdoor en bal al roerend tot de rijst volledig is bedekt met het uienmengsel. Ongeveer 1 minuut.
    1. rijst 425 g
    2. wortel 2 st
  12. Stap 12 Voeg de bouillon toe en breng aan de kook op middelhoog vuur.
    1. kippenbouillon 1.000 ml
  13. Stap 13 Blijf koken tot het meeste vocht is verdampt en je kleine belletjes aan de oppervlakte ziet verschijnen.
  14. Stap 14 Verlaag de hitte tot de laagste stand, dek af, en kook tot de rijst gaar is. Ongeveer 20 minuten.
  15. Stap 15 Haal van het vuur, maak de rijst los met een vork en zet opzij.
  16. Stap 16 Voor de Arroz con Pollo smelt je ⅔ van de boter op middelhoog vuur in een grote koekenpan met hoge rand.
    1. ongezouten roomboter 2 el
  17. Stap 17 Voeg de worst en ham toe en bak tot ze lichtbruin zijn. Ongeveer 3 minuten.
    1. gedroogde rookworst 225 g
    2. gekookte ham 100 g
  18. Stap 18 Breng over naar een bord en zet opzij.
  19. Stap 19 Smelt de resterende boter in de nu lege pan.
    1. ongezouten roomboter 1 el
  20. Stap 20 Voeg de ui en peper toe en bak tot ze zacht zijn. Ongeveer 5 minuten.
    1. ui 1 st
    2. piquillo peper uit pot of blik 75 g
  21. Stap 21 Roer de tomatenpuree erdoor en bak tot het donkerder wordt. Ongeveer 1 minuut.
    1. tomatenpuree 2 el
  22. Stap 22 Voeg de ketchup en de stukjes kip toe en bak al roerend, totdat de kip volledig bedekt is met het mengsel.
    1. ketchup 6 el
  23. Stap 23 Roer de rijst erdoor, gevolgd door het mengsel met de worst en ham.
  24. Stap 24 Voeg de olijven, kappertjes en erwten toe.
    1. groene olijven met piment 125 g
    2. kappertjes 35 g
    3. diepvries doperwten 175 g
  25. Stap 25 Verwarm 10 tot 15 minuten terwijl je af en toe roert om de smaken te mengen. Breng eventueel op smaak met zout.
    1. zout
  26. Stap 26 Serveer warm met geraspte Parmezaanse kaas en wit geroosterd brood.
    1. parmezaanse kaas 60 g
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 109 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 2 februari 2025

Voedingswaarden

Per portie
Energie 335 kcal
Vetten 19 g
waarvan verzadigde vetzuren 7 g
Koolhydraten 21 g
waarvan suikers 6 g
Vezels 3 g
Eiwitten 21 g
Zout 2.8 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account
3 februari 2025 om 19:50
Ik kan bijna niet geloven, dat er slechts 2,8 gram zout in dit gerecht zit. 0,5 eetlepel, nog een theelepel.
Er zit ook veel zout in kappertjes, olijven, parmezaanse kaas, worst en ham.
Klopt dit wel?
Groetjes Lidy.
3 februari 2025 om 21:03
Goedenavond Lidy,

De voedingswaarden worden automatisch berekend, maar volgens mij klopt het wel ongeveer. Het recept is voor 12 porties (ipv 10). Dat komt in totaal dus uit op 33,6 gram zout uit. Een 0,5 eetlepel + theelepel is in totaal 15 gram. Dus 1,25 gram per persoon.

Kappertjes is 5,8 g per 100g. Voor 35 gram komt dat uit op 0,16 per persoon.
Parmezaanse kaas is 4,2 g per 100g. Voor 60 gram komt dat uit op 0,21 per persoon.
Gevulde olijven zijn ook 4,2 g per 100g. Voor 175 gram komt dat uit op 0,61 per persoon.
Ham is 2 g per 100g. Dat komt dat uit op 0,16 per persoon.
Worst is 2 g per 100g. Dat komt dat uit op 0,16 per persoon.

Dan zit je op 1,25+0,16+0,21+0,61+0,16+0,16=2,55

Dan blijft er nog wat over voor de overige ingrediënten. Het blijft natuurlijk slechts een indicatie en er zal ook altijd verschil zitten in voedingswaarde van verschillende merken, etc.