Ovenschotel met sperzieboontjes en gehakt

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Voorgekookte plakjes aardappel met beetgaar gekookte sperzieboontjes, gehakt, sjalot, knoflook en een flinke eetlepel kerrie verdwijnen in deze ovenschotel, die bovendien nog met een smaakvolle kaassaus als topping wordt afgewerkt. Dat was smullen.

  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    30 min
  • Totaal
    50 min

Ingrediënten

Aantal porties:
2
  1. VOOR DE KAASSAUS

Benodigdheden

  • Pan
  • Snijplank
  • Mes
  • Vergiet
  • Garde
  • Hapjespan

Bereiding

  1. Stap 1 Verhit een weinig olie in een hapjespan en fruit de sjalot met de knoflook even aan.
    1. olie
    2. banaansjalot 1 st
    3. knoflook 1 teen
  2. Stap 2 Voeg het gehakt toe en bak het rul en gaar. Voeg de lepel kerriepoeder toe en bak even mee.
    1. rundergehakt 100 g
    2. half-om-half gehakt 100 g
    3. kerriepoeder 1 el
  3. Stap 3 Voeg de boontjes toe, roer alles goed door en breng op smaak met peper uit de molen en eventueel wat zout.
    1. sperziebonen 300 g
    2. peper
    3. zout
  4. Stap 4 MAAK DE KAASSAUS
  5. Stap 5 Smelt de boter en voeg de bloem toe. Bak al roerend met een garde 2 minuten, voeg vervolgens de melk al roerend in porties toe, totdat de saus gebonden is.
    1. ongezouten roomboter 15 g
    2. bloem 15 g
    3. melk 175 ml
  6. Stap 6 Voeg 25 gram kaas toe en laat deze smelten.
    1. jong belegen kaas 25 g
  7. Stap 7 Breng de saus op smaak met een snufje nootmuskaat 0,50 tl kerrie en 0,50 eetlepel Limburgse mosterd.
    1. nootmuskaat
    2. kerriepoeder 0,5 tl
    3. mosterd 0,5 el
  8. Stap 8 Roer alles goed door en proef wat van de saus.
  9. Stap 9 BOUW DE SCHOTEL OP
  10. Stap 10 Wrijf de ovenschaal dun in met olie en bedek de bodem met een laag aardappelschijfjes.
    1. vastkokende aardappelen 125 g
  11. Stap 11 Stort er het mengsel van gehakt en boontjes bovenop. Beleg deze laag met de rest van de aardappelplakjes.
    1. vastkokende aardappelen 125 g
  12. Stap 12 Giet er de kaassaus overheen .
  13. Stap 13 Bestrooi met de over gebleven kaas en zet voor 30 minuten in een oven van 200 graden.
    1. jong belegen kaas 35 g
  14. Stap 14 Bestrooi eventueel met wat gesnipperde bladpeterselie en serveer.
    1. peterselie
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Je kunt er voor kiezen om een pak voorgekookte aardappel schijfjes te gebruiken. Ons is dat meestal te veel vandaar, dat ik liever zelf aardappelen schil en kook.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 126 keer bekeken
  • 3 keer bewaard
  • 27 januari 2025

Tip

Je kunt er voor kiezen om een pak voorgekookte aardappel schijfjes te gebruiken. Ons is dat meestal te veel vandaar, dat ik liever zelf aardappelen schil en kook.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 683 kcal
Vetten 39.6 g
waarvan verzadigde vetzuren 18.2 g
Koolhydraten 50.7 g
waarvan suikers 11.1 g
Vezels 8.6 g
Eiwitten 33.9 g
Zout 1.8 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account