Knolselderij ovenschotel met vegetarische spekjes

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Deze ovenschotel wordt opgebouwd uit diverse laagjes. Knolselderij en aardappel, een melksaus, appel en spekjes, aardappel met knolselderij, weer een laagje saus en afgetopt met appel en kaas. Het nootachtige van de knolselderij het zuurtje van de appel en de rooksmaak is prima in balans.

  • Voorbereiding
    15 min
  • Bereiding
    30 min
  • Totaal
    45 min

Ingrediënten

Aantal porties:
2

Benodigdheden

  • Dunschiller
  • Snijplank
  • Pannetje
  • Mes
  • Ovenschaal
  • Appelboor

Bereiding

  1. Stap 1 Breng water met het halve bouillonblokje aan de kook, voeg knolselderij en aardappelen toe en kook circa 10 minuten. Giet af. Verwarm de oven voor op 200 graden.
    1. water
    2. groentebouillonblokje minder zout 0,5 st
    3. knolselderij 350 g
    4. vastkokende aardappelen 250 g
  2. Stap 2 Terwijl de aardappelen en de knolselderij koken maak je de saus.
  3. Stap 3 Smelt de boter in een pannetje en voeg de bloem toe. Bak dit al roerend 2 minuten. Giet vervolgens in porties de melk toe en klop met een garde tot een mooie gebonden saus. Breng de saus op smaak met peper, tijm en een snufje zout en voeg de helft van de kaas toe en laat deze al roerend smelten. Zet aan de kant .
    1. ongezouten roomboter 20 g
    2. bloem 20 g
    3. halfvolle melk 200 ml
    4. peper
    5. gedroogde tijm
    6. zout
    7. geraspte kaas 25 g
  4. Stap 4 Boor met een appelboor het klokhuis uit de appel. Halveer de appel en snij in plakjes.
    1. elstar appel 1 st
  5. Stap 5 Laat ondertussen de vega spekjes volgens de beschrijving op de verpakking krokant bakken in een droge koekenpan.
    1. plantaardige spekjes 150 g
  6. Stap 6 Vet een ovenschotel dun in en bedek de bodem met de helft van de knolselderij en de aardappelschijfjes.
  7. Stap 7 Giet er de helft van de saus over en strijk glad.
  8. Stap 8 Verdeel de helft van de appel en de spekjes over deze laag.
  9. Stap 9 Leg er de rest van de aardappel en de knolselderij overheen.
  10. Stap 10 Giet de rest van de saus erover en garneer met de laatste plakjes appel, de rest van de kaas en een beetje tijm.
    1. geraspte kaas 25 g
    2. gedroogde tijm
  11. Stap 11 Zet voor ongeveer 30 minuten in de oven.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Liever niet vegetarisch?

Kies voor gerookte spekblokjes of hamblokjes.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 147 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 14 januari 2025

Tip

Liever niet vegetarisch?

Kies voor gerookte spekblokjes of hamblokjes.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 749 kcal
Vetten 44 g
waarvan verzadigde vetzuren 19.1 g
Koolhydraten 64.2 g
waarvan suikers 18.6 g
Vezels 7 g
Eiwitten 25.4 g
Zout 2.5 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account