Hollands stoofje met sperzieboontjes, champignons en paprika

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Zoveel stoofjes uit verschillende landen met exotische ingrediënten en specerijen, daar mag een simpel Hollands stoofje best tegenover staan. Met laurier, tijm, rozemarijn, peterselie en runderbouillon breng je dit stoofje op smaak. Op het laatst de groente en eventueel krieltjes erbij en hup alles uit één pan.

  • Voorbereiding
    10 min
  • Bereiding
    3 uur 10 min
  • Totaal
    3 uur 20 min

Ingrediënten

Aantal porties:
2

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Mes
  • Hapjespan met deksel
  • Eventueel een koffiefilter of een theeëi.

Bereiding

  1. Stap 1 Bestrooi de blokjes vlees met peper en zout naar smaak en wentel ze door bloem zodanig, dat alle blokjes met een laagje bloem bedekt zijn en zet alles klaar.
    1. riblap 250 g
    2. peper
    3. zout
    4. bloem
  2. Stap 2 Verhit de boter of bakproduct in en hapjespan en bak het vlees op redelijk hoog vuur om en om bruin. Haal ze uit de pan en zet opzij.
    1. vloeibare margarine 1 el
  3. Stap 3 Fruit de ui en de knoflook in het overgebleven vet. (Voeg zo nodig wat vetstof toe).
    1. ui 1 st
    2. knoflook 1 teen
  4. Stap 4 Doe de peterselie, tijm en rozemarijn in een koffiefilter ( ZIE TIP ) Bind vast met kookgaren.
    1. peterselie toefje
    2. tijm 2 takjes
    3. rozemarijn 2 takjes
  5. Stap 5 Leg het vlees terug in de pan, voeg het kruidenbuiltje, de laurier, azijn en 200 ml bouillon toe.
    1. laurierblad 2 st
    2. witte natuurazijn 10 ml
    3. runderbouillonblokje minder zout
  6. Stap 6 Roer alles even door, breng aan de kook, zet de warmtebron laag en leg de deksel een beetje schuin op de pan.
  7. Stap 7 Laat ongeveer 180 minuten zachtjes stoven.
  8. Stap 8 Zet ondertussen de groente schoongemaakt klaar.
  9. Stap 9 Voeg na 3 uur de sperzieboontjes, paprika en champignons toe en laat ongeveer 10 minuten zachtjes garen. Verwijder het kruidentuiltje en de laurier. Proef en voeg zo nodig meer gemalen peper of zout toe.
    1. sperziebonen 150 g
    2. rode puntpaprika 1 st
    3. gele paprika 0,25 st
    4. champignons 100 g
  10. Stap 10 Serveer het stoofje met rijst of minikrieltjes.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Omdat de rozemarijn en de tijm tijdens het stoven hun naaldjes en blaadjes verliezen maak ik een builtje van een koffiefilter waar ik de kruiden in doe en vastbind met keuken garen. Een theeëi kan ook.

Ook lekker met kastanjechampignons.

Gebruik je minikriel, dan kun je ze met de groente aan het stoofpotje toevoegen, omdat ze al voorgekookt zijn. Even de gaarheid proeven.

Hou 50 ml bouillon achter de hand om toe te voegen als het vlees te droog pruttelt.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 179 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 29 december 2024

Tip

Omdat de rozemarijn en de tijm tijdens het stoven hun naaldjes en blaadjes verliezen maak ik een builtje van een koffiefilter waar ik de kruiden in doe en vastbind met keuken garen. Een theeëi kan ook.

Ook lekker met kastanjechampignons.

Gebruik je minikriel, dan kun je ze met de groente aan het stoofpotje toevoegen, omdat ze al voorgekookt zijn. Even de gaarheid proeven.

Hou 50 ml bouillon achter de hand om toe te voegen als het vlees te droog pruttelt.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 394 kcal
Vetten 21.7 g
waarvan verzadigde vetzuren 8.4 g
Koolhydraten 24.8 g
waarvan suikers 7.9 g
Vezels 5.1 g
Eiwitten 26.6 g
Zout 1.4 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account