Gegratineerde spruitjes

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Spruitjesgratin is een heerlijk bijgerecht dat perfect past bij feestelijke gelegenheden zoals kerst. Door spruitjes te combineren met een romige kaassaus ontstaat er een gerecht dat bij iedereen in de smaak valt!

  • Voorbereiding
    10 min
  • Bereiding
    40 min
  • Totaal
    50 min

Ingrediënten

Aantal porties:
5

Benodigdheden

  • Ovenschaal
  • Pan
  • Oven

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Vet een ovenschaal in met boter.
  2. Stap 2 Doe de spruitjes in de ovenschaal en breng gelijkmatig op smaak met peper en zout.
  3. Stap 3 Verwarm de spruitjes 15 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Zet apart.
  4. Stap 4 Verhit ondertussen de boter in een pan op middelhoog vuur.
  5. Stap 5 Voeg de ui en knoflook toe en bak deze ongeveer 2 minuten tot ze geurig zijn.
  6. Stap 6 Voeg de slagroom, de kazen en de tijm toe aan de pan.
  7. Stap 7 Roer voortdurend totdat de kaas is gesmolten en het mengsel glad is. Ongeveer 3-5 minuten.
  8. Stap 8 Giet de kaassaus over de spruitjes.
  9. Stap 9 Zet de schotel terug in de oven en bak nog eens 15 minuten, totdat de kaas goudbruin is en bubbelt.
  10. Stap 10 Optioneel: zet de schotel 1-2 minuten onder de grill voor een lichtbruine korst.
  11. Stap 11 Garneer met vers gehakte tijm en serveer direct.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Gebruik verse spruitjes die stevig en helder groen zijn voor de beste smaak.

Rasp je eigen kaas voor een gladde en romige saus.

Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie als de bovenkant te snel bruin wordt.

Experiment ook eens met andere kazen, zoals cheddar of Goudse kaas.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 173 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 17 december 2024

Tip

Gebruik verse spruitjes die stevig en helder groen zijn voor de beste smaak.

Rasp je eigen kaas voor een gladde en romige saus.

Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie als de bovenkant te snel bruin wordt.

Experiment ook eens met andere kazen, zoals cheddar of Goudse kaas.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 631 kcal
Vetten 55.4 g
waarvan verzadigde vetzuren 34.1 g
Koolhydraten 14.5 g
waarvan suikers 5.8 g
Vezels 4.4 g
Eiwitten 23 g
Zout 1.8 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account