Stamppot zuurkool met aardappel, gebakken ui en appeltjes

(Nog geen beoordelingen)

De zuurkool en de aardappelen heb ik apart gekookt en daarna door elkaar gestampt met zuurkoolspek, gebakken ui en appelblokjes. Wat plakjes rookworst erbij. We hebben hiervan gesmuld.

  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    15 min
  • Totaal
    35 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4

Benodigdheden

  • Twee pannen
  • Koekenpan
  • Vergiet
  • Aardappelstamper

Bereiding

  1. Stap 1 Kook de zuurkool beetgaar in een klein laagje water gaar met het laurierblad, jeneverbessen, karwijzaad (optioneel) en peper. (plm. 20 minuten). Laat de zuurkool goed uitlekken in een vergiet.
  2. Stap 2 Kook de aardappelen gaar in water met zout. Giet de aardappelen af en zet ze nog even terug op de kookplaat. Stamp de aardappelen fijn met wat melk.
  3. Stap 3 Verhit ondertussen de boter in een koekenpan en bak hierin eerst de uisnippers glazig. Voeg de appelblokjes toe en bak die mee met de ui tot alles mooi lichtbruin ziet.
  4. Stap 4 Meng de gekookte zuurkool met de gestampte aardappelen, zuurkoolspek en het grootste deel van de gebakken ui en gebakken appeltjes door elkaar. Is de stamppot te stevig voeg dan nog wat melk toe.
  5. Stap 5 Serveer de stamppot zuurkool met de gebakken appeltjes, ui en plakjes rookworst.

Tip

In plaats van de melk voor de stamppot is appelsap ook een optie.

Ik zou deze stamppot niet invriezen. Als er wat over is van de zuurkool eventueel bewaren voor de volgende dag en dan bakken. Dat is wel lekker.

Liever vegetarisch? Dan het zuurkoolspek en de worst weglaten.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 87 keer bekeken
  • 3 keer bewaard
  • 19 november 2024

Tip

In plaats van de melk voor de stamppot is appelsap ook een optie.

Ik zou deze stamppot niet invriezen. Als er wat over is van de zuurkool eventueel bewaren voor de volgende dag en dan bakken. Dat is wel lekker.

Liever vegetarisch? Dan het zuurkoolspek en de worst weglaten.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 420 kcal
Vetten 23.4 g
waarvan verzadigde vetzuren 8.4 g
Koolhydraten 42.3 g
waarvan suikers 9 g
Vezels 8 g
Eiwitten 12.2 g
Zout 3.6 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account