Falafel

(Nog geen beoordelingen)

Falafel zijn heerlijke, knapperige balletjes gemaakt van gemalen kikkererwten, kruiden en specerijen. Hoewel ze traditioneel in de Midden-Oosterse keuken gefrituurd worden, biedt dit recept een gemakkelijk alternatief door ze te bakken. Serveer de falafel in een pitabroodje of wrap met allerlei lekkere toevoegingen voor een heerlijke maaltijd!

  • Voorbereiding
    15 min
  • Bereiding
    25 min
  • Totaal
    40 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4

Benodigdheden

  • Hakmolen of foodprocessor
  • Oven

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Stap 2 Plaats de kikkererwten, sjalot, knoflook, citroenrasp, komijn, koriander, zout, cayennepeper, bakpoeder, koriander en peterselie in een grote hakmolen of foodprocessor.
  3. Stap 3 Maal tot alles goed gemengd is, maar niet gepureerd. Schraap indien nodig de zijkanten van de kom met een spatel.
  4. Stap 4 Gebruik je handen om van 2 eetlepels van het mengsel patties (hamburger vormpjes) te maken. Maak er ongeveer 12 tot 15. Als het mengsel uit elkaar valt moet je het fijner malen. Zorg ervoor dat je ze niet te hard aandrukt, om je falafel luchtig te houden.
  5. Stap 5 Plaats de patties op de bakplaat en besprenkel royaal met olijfolie.
  6. Stap 6 Bak ze 14 minuten, draai om en bak nog eens 10 tot 12 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  7. Stap 7 Tijdens de laatste paar minuten van het bakken kun je ook alvast de pitabroodjes verwarmen in de oven.
  8. Stap 8 De pitas zijn erg lekker met een laagje hummus, gesneden groenten, falafel, kruiden, ingelegde rode uien en tahinisaus.

Tip

Gebruik gedroogde, niet ingeblikte kikkererwten. Kikkererwten uit blik werken NIET!

Besprenkel de falafel royaal met olie voor het bakken om een knapperige buitenkant en smeuïge binnenkant te krijgen.

Maak een dubbele portie en vries de overgebleven falafel in.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 109 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 6 november 2024

Tip

Gebruik gedroogde, niet ingeblikte kikkererwten. Kikkererwten uit blik werken NIET!

Besprenkel de falafel royaal met olie voor het bakken om een knapperige buitenkant en smeuïge binnenkant te krijgen.

Maak een dubbele portie en vries de overgebleven falafel in.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 360 kcal
Vetten 12.3 g
waarvan verzadigde vetzuren 1.6 g
Koolhydraten 50.3 g
waarvan suikers 7.8 g
Vezels 9.8 g
Eiwitten 15.4 g
Zout 1.1 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account