Lekkere Oudewetse Zandkoekjes

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Deze zandkoekjes brengen je terug naar grootmoeders tijd! Dit klassieke recept is eenvoudig te maken en heerlijk om samen met kinderen te bereiden. De rijke, boterachtige smaak van het deeg is onweerstaanbaar en maakt deze koekjes favoriet bij jong en oud.

  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    30 min
  • Totaal
    50 min

Ingrediënten

Aantal porties:
20

Benodigdheden

  • Oven
  • Uitsteekvormpjes

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  2. Stap 2 Optioneel: Rooster de hazelnoten of amandelen licht.
  3. Stap 3 Kneed alle ingrediënten met koele handen snel tot een samenhangende bal.
  4. Stap 4 Laat het deeg een uur in de koelkast rusten.
  5. Stap 5 Rol het deeg uit tot een dikte van 1/3 centimeter.
  6. Stap 6 Steek koekjes uit met behulp van een dekseltje, glaasje of uitsteekvormpjes.
  7. Stap 7 Optioneel: Druk de hazelnoten of amandelen voorzichtig op de koekjes.
  8. Stap 8 Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  9. Stap 9 Schuif de bakplaat in de bovenste helft van de oven. Temper de oven naar 150 graden Celsius.
  10. Stap 10 Bak de koekjes in ongeveer 20-25 minuten tot ze lichtbruin zijn.
  11. Stap 11 Laat de koekjes even afkoelen voordat je ze naar een rooster verplaatst om volledig af te laten koelen.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Je kunt eindeloos variëren. Probeer eens een eetlepel cacaopoeder, fijngehakte amandelen, koekkruiden of kaneelpoeder door het deeg te doen.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 973 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 1 november 2024

Tip

Je kunt eindeloos variëren. Probeer eens een eetlepel cacaopoeder, fijngehakte amandelen, koekkruiden of kaneelpoeder door het deeg te doen.

Voedingswaarden

Per portie
2 / 10
Echte traktatie

Deze zandkoekjes zijn een echte traktatie en scoren daarom laag op gezondheid. Ze bestaan voornamelijk uit witte bloem, suiker en boter, waardoor ze veel calorieën, suiker en verzadigd vet leveren, maar weinig nuttige voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Geniet ervan, maar met mate!

Energie 164 kcal
Vetten 9.5 g
waarvan verzadigde vetzuren 5.7 g
Koolhydraten 18.6 g
waarvan suikers 7.9 g
Vezels 0.3 g
Eiwitten 1.7 g
Zout 0.1 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account
S
7 juni 2025 om 07:37
Ik raad dit recept niet aan. Het koekdeeg smolt al in mijn handen en in de oven werden de koekjes bijna vloeibaar en plat. Na het vormen van de koekjes heb ik ze nog even in de koelkast gezet om uit te harden zodat ze niet zouden uitlopen in de oven, maar dit werkte helaas niet. Er zit teveel boter in het recept? Erg vettige smaak, maar qua smaak wel okay.
7 juni 2025 om 09:51
Hoi S, wat jammer om te horen dat je niet het gewenste resultaat hebt bereikt. Het recept is redelijk standaard qua ingrediënten, dus daar zou het niet aan moeten liggen. Zoals in de stappen staat omschreven is het van belang snel en niet te warm te werken en vervolgens voldoende te koelen. Hoe lang heb je het deeg in de koelkast laten staan?

Groetjes