Rijstgratin met spruitjes, ham en kaas

(Nog geen beoordelingen)

Ik had nog een bakje ingevroren rijst in de vriezer en wilde dat opmaken. Spruitjes gekocht, ham en kaas. Dat moest lekker worden en dat was het ook. In de beschrijving van het recept ga ik uit van ongekookte rijst.

  • Voorbereiding
    15 min
  • Bereiding
    25 min
  • Totaal
    40 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4

Benodigdheden

  • Pannen
  • Vergiet
  • Ovenschaal
  • Koekenpan
  • Garde + kom

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 graden hete-lucht.
  2. Stap 2 Kook de spruitjes beetgaar in water met zout en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
  3. Stap 3 Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking in water met een bouillontablet. Maak de gekookte rijst los met een vork.
  4. Stap 4 Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ui lichtbruin. Voeg de ham reepjes eraan toe en bak die even mee. Leg de kruidenroomkaas erop en laat die langzaam smelten (af en toe omscheppen)
  5. Stap 5 Klop de eieren los met de melk.
  6. Stap 6 Neem een grote ovenschaal en meng hierin de rijst, spruitjes en het ham-mengsel door elkaar. Maak op smaak met peper, zout, nootmuskaat en worcestersaus.
  7. Stap 7 Doe 25 gram geraspte kaas door de geklopte eieren en meng dit door de rijst. Verdeel de overige 50 gram kaas over de rijst in de ovenschotel.
  8. Stap 8 Zet de schaal plm. 25 minuten in het midden van de op 180 graden voorverwarmde oven tot er een mooie goudbruine kleur is ontstaan.

Tip

Lekker met een salade.

In plaats van spruitjes zijn sperziebonen ook lekker in dit gerecht.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 164 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 8 oktober 2024

Tip

Lekker met een salade.

In plaats van spruitjes zijn sperziebonen ook lekker in dit gerecht.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 559 kcal
Vetten 23.9 g
waarvan verzadigde vetzuren 8.6 g
Koolhydraten 59 g
waarvan suikers 3.6 g
Vezels 3.7 g
Eiwitten 23.6 g
Zout 1.6 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account