Spanakopita, wie kent deze heerlijke Griekse klassieker niet? Krokante laagjes filodeeg gevuld met een hartige mix van spinazie en feta. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar met dit recept zet je zelf eenvoudig een authentieke spanakopita op tafel. Perfect als onderdeel van een mezze, als lunch, of als hoofdgerecht met een frisse salade.
Altijd de laagste prijs? Bekijk dan snel welke supermarkt de goedkoopste ingrediënten aanbiedt!
Om te voorkomen dat filodeeg uitdroogt en breekt, werk je het beste snel en houd je de vellen die je niet gebruikt bedekt met een licht vochtige theedoek.
Wees niet te zuinig met de olijfolie tussen de lagen. Dit zorgt voor de knapperigheid.
Je kunt de spanakopita een dag van tevoren volledig maken (maar nog niet bakken). Dek goed af met plasticfolie en bewaar in de koelkast. Bak de volgende dag volgens de instructies.
Restjes gebakken spanakopita kun je 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Warm op in een oven op 175 graden Celsius tot hij weer warm en knapperig is.
Je kunt restjes ook goed invriezen. Laat ontdooien in de koelkast en warm op in de oven.
Serveer spanakopita als bijgerecht bij Griekse of als hoofdgerecht met een grote Griekse salade en een dip zoals tzatziki.
Om te voorkomen dat filodeeg uitdroogt en breekt, werk je het beste snel en houd je de vellen die je niet gebruikt bedekt met een licht vochtige theedoek.
Wees niet te zuinig met de olijfolie tussen de lagen. Dit zorgt voor de knapperigheid.
Je kunt de spanakopita een dag van tevoren volledig maken (maar nog niet bakken). Dek goed af met plasticfolie en bewaar in de koelkast. Bak de volgende dag volgens de instructies.
Restjes gebakken spanakopita kun je 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Warm op in een oven op 175 graden Celsius tot hij weer warm en knapperig is.
Je kunt restjes ook goed invriezen. Laat ontdooien in de koelkast en warm op in de oven.
Serveer spanakopita als bijgerecht bij Griekse of als hoofdgerecht met een grote Griekse salade en een dip zoals tzatziki.
Deze spanakopita scoort redelijk goed dankzij de grote hoeveelheid spinazie, peterselie en knoflook, die rijk zijn aan vitamines en mineralen. Ook het gebruik van olijfolie als vetbron is positief, omdat deze gezonde onverzadigde vetten levert. Echter, de totale hoeveelheid olijfolie in het recept is erg hoog, wat het gerecht zeer calorierijk maakt. Daarnaast bestaat de basis uit filodeeg, een geraffineerd graanproduct dat weinig vezels bevat, en levert de feta kaas, hoewel het eiwit en calcium biedt, ook veel verzadigd vet en zout. Hierdoor is het een energierijk gerecht dat het best met mate gegeten kan worden, bijvoorbeeld als onderdeel van een maaltijd met veel verse groenten.
Energie | 393 kcal |
---|---|
Vetten | 29 g |
waarvan verzadigde vetzuren | 6.7 g |
Koolhydraten | 38.8 g |
waarvan suikers | 3.4 g |
Vezels | 2.3 g |
Eiwitten | 21.4 g |
Zout | 1.1 g |
Selecteer de ingrediënten die je nog niet in huis hebt en ontdek waar je op dit moment het goedkoopst je boodschappen kunt doen.
|
|
|
|
|
|
||
---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
Diepvries spinazie | € 0,67 | € 0,69 | € 0,67 | € 0,69 | € 0,69 | € 0,82 |
![]() |
Platte peterselie | € 1,04 | € 1,04 | € 1,98 | € 1,49 | € 1,49 | € 2,70 |
![]() |
Ui | € 0,13 | € 0,12 | € 0,10 | € 0,12 | € 0,13 | € 0,15 |
![]() |
Knoflook | € 0,09 | € 0,09 | € 0,06 | € 0,09 | € 0,09 | € 0,06 |
![]() |
Extra vierge olijfolie | € 0,29 | € 0,29 | € 0,29 | € 0,29 | € 0,29 | € 0,48 |
![]() |
Ei | € 1,19 | € 1,26 | € 1,27 | € 1,26 | € 1,59 | € 1,93 |
![]() |
Feta | € 2,27 | € 2,54 | € 2,24 | € 2,54 | € 2,54 | € 4,90 |
![]() |
Gedroogde dille | € 0,35 | € 0,35 | € 0,33 | € 0,50 | € 0,37 | € 0,41 |
![]() |
Peper | € 0,02 | € 0,02 | € 0,04 | € 0,02 | € 0,04 | € 0,05 |
![]() |
Filo bladerdeeg | € 3,60 | € 3,78 | € 3,58 | € 3,78 | € 3,96 | |
![]() |
Extra vierge olijfolie | € 2,39 | € 2,39 | € 2,38 | € 2,39 | € 2,42 | € 3,99 |
Totaal | € 12,04 | € 12,57 | € 12,94 | € 13,17 | € 13,61 |
Jouw mening telt!
Laat een smakelijke reactie achter op dit recept