Griekse Spanakopita

Prijs: € 12,04 Recept / € 1,00 Per portie
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Spanakopita, wie kent deze heerlijke Griekse klassieker niet? Krokante laagjes filodeeg gevuld met een hartige mix van spinazie en feta. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar met dit recept zet je zelf eenvoudig een authentieke spanakopita op tafel. Perfect als onderdeel van een mezze, als lunch, of als hoofdgerecht met een frisse salade.

  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    1 uur
  • Totaal
    1 uur 20 min

Ingrediënten

Aantal porties:
12

Benodigdheden

  • Ovenschaal (ongeveer 24 x 33 cm)
  • Mengkom
  • Kwast

Prijs per supermarkt

Altijd de laagste prijs? Bekijk dan snel welke supermarkt de goedkoopste ingrediënten aanbiedt!

  • Jumbo Jumbo
    € 12,04
  • Albert Heijn Albert Heijn
    € 12,57
  • Dirk Dirk
    € 12,94

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  2. Stap 2 Zorg ervoor dat de spinazie zeer goed is uitgelekt voordat je begint met het mengen van de vulling. Knijp eventueel overtollig vocht er met de hand uit.
    1. diepvries spinazie 450 g
  3. Stap 3 Doe voor de vulling de uitgelekte spinazie, peterselie, ui, knoflook, 2 eetlepels olijfolie, eieren, feta, dille en peper in een mengkom.
    1. diepvries spinazie 450 g
    2. platte peterselie 2 bosjes
    3. ui 1 st
    4. knoflook 2 teentjes
    5. olijfolie 2 el
    6. ei 4 st
    7. feta 300 g
    8. gedroogde dille 2 tl
    9. peper
  4. Stap 4 Roer tot alles goed gemengd is.
  5. Stap 5 Rol de filodeegvellen uit en leg ze voorzichtig tussen twee licht vochtige keukendoeken om uitdrogen te voorkomen.
    1. filo bladerdeeg
  6. Stap 6 Bestrijk de bodem en zijkanten van de schaal met een deel van de 250 ml olijfolie met een kwast.
    1. extra vierge olijfolie
  7. Stap 7 Bekleed de ovenschaal met twee vellen filodeeg, laat ze iets over de randen hangen.
    1. filo bladerdeeg
  8. Stap 8 Bestrijk de bovenkant van deze laag met olijfolie.
    1. extra vierge olijfolie
  9. Stap 9 Voeg op dezelfde manier nog twee vellen toe en bestrijk ook deze met olijfolie.
    1. extra vierge olijfolie
  10. Stap 10 Herhaal dit proces totdat tweederde van het filodeeg (ongeveer 8-10 lagen, afhankelijk van het aantal vellen in het pak) is gebruikt.
  11. Stap 11 Verdeel de spinazie- en fetavulling gelijkmatig over de filodeegbodem.
  12. Stap 12 Leg er twee vellen filodeeg bovenop en bestrijk met olijfolie.
    1. filo bladerdeeg
    2. olijfolie
  13. Stap 13 Ga door met het laagjesgewijs toevoegen van de resterende filodeegvellen, twee tegelijk, en bestrijk elke dubbele laag met olijfolie, totdat alle vellen op zijn.
  14. Stap 14 Bestrijk de allerbovenste laag royaal met olijfolie en besprenkel met een paar druppels water.
    1. extra vierge olijfolie
    2. water
  15. Stap 15 Vouw de overhangende randen van het filodeeg naar binnen. Je kunt ze een beetje verfrommelen voor een mooie uitstraling.
  16. Stap 16 Bestrijk de gevouwen randen goed met olijfolie.
    1. extra vierge olijfolie
  17. Stap 17 Snijd de spanakopita met een scherp mes voorzichtig GEDEELTELIJK in 12 gelijke vierkanten. Snijd nog niet helemaal door de onderste lagen.
  18. Stap 18 Bak in de voorverwarmde oven op 160 graden Celsius gedurende ongeveer 1 uur, of totdat de bovenkant goudbruin en knapperig is.
  19. Stap 19 Haal de spanakopita uit de oven en laat een paar minuten rusten.
  20. Stap 20 Snijd de spanakopita nu volledig door langs de eerder gemaakte inkepingen en serveer warm.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Om te voorkomen dat filodeeg uitdroogt en breekt, werk je het beste snel en houd je de vellen die je niet gebruikt bedekt met een licht vochtige theedoek.

Wees niet te zuinig met de olijfolie tussen de lagen. Dit zorgt voor de knapperigheid.

Je kunt de spanakopita een dag van tevoren volledig maken (maar nog niet bakken). Dek goed af met plasticfolie en bewaar in de koelkast. Bak de volgende dag volgens de instructies.

Restjes gebakken spanakopita kun je 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Warm op in een oven op 175 graden Celsius tot hij weer warm en knapperig is.

Je kunt restjes ook goed invriezen. Laat ontdooien in de koelkast en warm op in de oven.

Serveer spanakopita als bijgerecht bij Griekse of als hoofdgerecht met een grote Griekse salade en een dip zoals tzatziki.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 504 keer bekeken
  • 4 keer bewaard
  • 21 april 2025

Tip

Om te voorkomen dat filodeeg uitdroogt en breekt, werk je het beste snel en houd je de vellen die je niet gebruikt bedekt met een licht vochtige theedoek.

Wees niet te zuinig met de olijfolie tussen de lagen. Dit zorgt voor de knapperigheid.

Je kunt de spanakopita een dag van tevoren volledig maken (maar nog niet bakken). Dek goed af met plasticfolie en bewaar in de koelkast. Bak de volgende dag volgens de instructies.

Restjes gebakken spanakopita kun je 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Warm op in een oven op 175 graden Celsius tot hij weer warm en knapperig is.

Je kunt restjes ook goed invriezen. Laat ontdooien in de koelkast en warm op in de oven.

Serveer spanakopita als bijgerecht bij Griekse of als hoofdgerecht met een grote Griekse salade en een dip zoals tzatziki.

Voedingswaarden

Per portie
6 / 10
Lekker maar rijk

Deze spanakopita scoort redelijk goed dankzij de grote hoeveelheid spinazie, peterselie en knoflook, die rijk zijn aan vitamines en mineralen. Ook het gebruik van olijfolie als vetbron is positief, omdat deze gezonde onverzadigde vetten levert. Echter, de totale hoeveelheid olijfolie in het recept is erg hoog, wat het gerecht zeer calorierijk maakt. Daarnaast bestaat de basis uit filodeeg, een geraffineerd graanproduct dat weinig vezels bevat, en levert de feta kaas, hoewel het eiwit en calcium biedt, ook veel verzadigd vet en zout. Hierdoor is het een energierijk gerecht dat het best met mate gegeten kan worden, bijvoorbeeld als onderdeel van een maaltijd met veel verse groenten.

Energie 393 kcal
Vetten 29 g
waarvan verzadigde vetzuren 6.7 g
Koolhydraten 38.8 g
waarvan suikers 3.4 g
Vezels 2.3 g
Eiwitten 21.4 g
Zout 1.1 g

Vergelijk supermarktprijzen

Selecteer de ingrediënten die je nog niet in huis hebt en ontdek waar je op dit moment het goedkoopst je boodschappen kunt doen.

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account