Koolrabisoep met prei en kaas/gehaktballetjes

Heeft het gesmaakt?
4 (1 beoordeling)

Ondanks de hoeveelheid ingrediënten, is dit een makkelijk te maken soepje dat ook nog eens super verrassend smaakt! Wij hebben de soep met z'n tweeën als hoofdmaal gegeten met een stuk brood en hielden nog een kom voor de vriezer over.

  • Voorbereiding
    15 min
  • Bereiding
    35 min
  • Totaal
    50 min

Ingrediënten

Aantal porties:
3

Benodigdheden

  • Staafmixer
  • Keukenmachine

Bereiding

  1. Stap 1 Zet een leuke pan op het vuur en laat de boter smelten. Voeg grof gesneden ui en knoflook toe. Licht stoven, niet laten bakken. Was de prei en snijd in ringen. Houd wat fijn gesneden preiringen achter. Schil de koolrabi en snijd deze in stukken. Voeg de koolrabiblokjes en preiringen toe aan de pan en stoof een paar minuten, tot de groenten wat zachter zijn geworden. Schil de aardappel, snijd deze in stukken en voeg toe.
    1. boter
    2. ui 1 st
    3. knoflook 2 teentjes
    4. prei 1 st
    5. koolrabi 2 st
    6. kruimige aardappelen 1 st
  2. Stap 2 Giet de groentebouillon of een liter water met 2 bouillontabletten bij de groenten. Dan voeg je de kruiden toe (tijm, nootmuskaat, snuf peper, laurierblad). Laat de soep rustig minimaal een half uur op middel tot laag vuur staan.
    1. groentebouillon 1.000 ml
    2. tijm
    3. nootmuskaatpoeder
    4. peper
    5. laurierblad 1 st
  3. Stap 3 Ondertussen maak je de balletjes. Meng in de keukenmachine het gehakt met de dooier, het paneermeel en de geraspte kaas. Breng op smaak met peper en zout. Rol hiervan soepballetjes. Haal het laurierblad uit de soep en pureer ‘m met de staafmixer. Voeg de balletjes toe aan de soep, samen met de overgebleven preiringetjes. Als de balletjes komen bovendrijven zijn ze gaar. Dit is vrij snel, na een goede 10 minuten.
    1. half-om-half gehakt 250 g
    2. eidooier 1 st
    3. paneermeel
    4. parmezaanse kaas
    5. peper
    6. zout
  4. Stap 4 Serveer de soep met een lepeltje zure room en wat fijngesneden bieslook.
    1. zure room
    2. bieslook
Heeft het gesmaakt?
4 (1 beoordeling)

Tip

Wil je nog een bite in je soep? Maak zelf wat croutons door 2 sneden brood in stukken te snijden, wat olijfolie druppen en peper/zout bestrooien. Dan vijf minuten in oven op 180 graden.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 803 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 22 februari 2025

Tip

Wil je nog een bite in je soep? Maak zelf wat croutons door 2 sneden brood in stukken te snijden, wat olijfolie druppen en peper/zout bestrooien. Dan vijf minuten in oven op 180 graden.

Voedingswaarden

Per portie
6 / 10
Hartig en vullend

Deze soep scoort een voldoende dankzij de royale hoeveelheid groenten zoals koolrabi, prei en ui, die zorgen voor de nodige vezels en vitamines. De score wordt echter naar beneden bijgesteld door het gebruik van ingrediënten die rijk zijn aan verzadigd vet en zout. Half-om-halfgehakt, Parmezaanse kaas in de balletjes, een klontje boter en zure room maken de soep calorierijk en vet. Daarnaast kan de combinatie van bouillon en kaas het zoutgehalte flink verhogen. Het is een vullende en smaakvolle maaltijd, maar minder geschikt als je op de vet- en zoutinname wilt letten.

Energie 510 kcal
Vetten 30.1 g
waarvan verzadigde vetzuren 13.6 g
Koolhydraten 35.9 g
waarvan suikers 7.8 g
Vezels 6 g
Eiwitten 25 g
Zout 3.8 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account
2 april 2025 om 09:11
Leuk om te horen Petra, dankjewel. Ik realiseer me dat ik in mijn receptenmap ook nog wat pdf's heb bewaard van Smulweb recepten van jou :-) Kookliefhebbers komen elkaar altijd weer tegen!
3 april 2025 om 17:55
4
Leuk om te horen. Ik volg je nu hier. Ben benieuwd naar nog meer recepten van jou.
1 april 2025 om 19:13
4
Dag Josephine, ik heb gisteren je koolrabisoep met prei en kaas gemaakt. Grotendeels volgens jouw recept maar enigszins aangepast. Ik heb de soep vegetarisch gemaakt zonder gehaktballetjes. Geen laurier en geen croutons en zure room. Dus eigenlijk jouw basis. We vonden de soep erg lekker en gaan de soep zeker vaker maken. Dank je wel voor het recept, Groet, Petra