Eenvoudige witlof ovenschotel met gehakt en kaassaus

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Mijn tafelgenoot is geen echte fan van witlof, maar gelukkig kon hij deze ovenschotel wel waarderen.

  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    45 min
  • Totaal
    1 uur 5 min

Ingrediënten

Aantal porties:
2
  1. VOOR DE KAASSAUS

Benodigdheden

  • Pan
  • Snijplank
  • Mes
  • Ovenschaal

Bereiding

  1. Stap 1 Start met het koken van de plakjes aardappel in water met 0,25 bouillonblokje groente met minder zout.
    1. vastkokende aardappelen 400 g
    2. groentebouillonblokje minder zout 0,25 st
  2. Stap 2 Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en bak het gehakt gaar en rul. Haal uit de pan en zet even apart.
    1. olie 1 el
    2. half-om-half gehakt 200 g
  3. Stap 3 Fruit de sjalot en de knoflook enkele minuten in het overgebleven vet.
    1. banaansjalot 2 st
    2. knoflook 1 teen
  4. Stap 4 Maak ondertussen de witlof schoon. Verwijder de onderkant. Halveer in de lengte en verwijder de kern. Halveer nogmaals in de lengte en snij in reepjes.
    1. witlof 350 g
  5. Stap 5 Voeg witlof en gehakt toe aan de pan met sjalot en knoflook en bak het witlof gaar. Proef voeg peper en wat nootmuskaat naar smaak toe en eventueel een snufje zout.
    1. peper
    2. nootmuskaat
    3. zout
  6. Stap 6 Maak ondertussen de kaassaus.
  7. Stap 7 Smelt de roomboter in een pannetje en voeg de bloem toe. Bak al roerend met een garde 2 à 3 minuten. Voeg vervolgens in porties de melk toe totdat een mooie gebonden saus ontstaat.
    1. ongezouten roomboter 15 g
    2. bloem 15 g
    3. halfvolle melk 150 ml
  8. Stap 8 Voeg de kaas toe en laat deze smelten. Breng de saus op smaak met peper een snufje uienpoeder, de mosterd en de eetlepel peterselie.
    1. geraspte kaas 50 g
    2. peper
    3. uienpoeder
    4. mosterd 1 tl
    5. peterselie 1 el
  9. Stap 9 BOUW DE SCHOTEL OP
  10. Stap 10 Vet de bodem van een ovenschaal dun in met olie. Beleg de bodem met de helft van de plakken aardappel.
    1. olie
  11. Stap 11 Stort er het mengsel uit de pan bovenop en strijk glad. Beleg vervolgens met de laatste plakken aardappel en overgiet deze met de kaassaus.
  12. Stap 12 Zet voor 45 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Weinig tijd? Deze schotel is geheel voor te bereiden, zodat de schotel 45 minuten voor etenstijd de oven in kan.

Liever een dunnere kaassaus? Voeg wat meer melk toe of wat kookroom voor een rijkere smaak.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 217 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 22 februari 2025

Tip

Weinig tijd? Deze schotel is geheel voor te bereiden, zodat de schotel 45 minuten voor etenstijd de oven in kan.

Liever een dunnere kaassaus? Voeg wat meer melk toe of wat kookroom voor een rijkere smaak.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 685 kcal
Vetten 35.5 g
waarvan verzadigde vetzuren 14.7 g
Koolhydraten 58.2 g
waarvan suikers 8.8 g
Vezels 11.9 g
Eiwitten 35.8 g
Zout 0.8 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account