Witlofovenschotel met champignons en aardappelpuree met magor (gormas) en walnoten

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

De witlof onderin de ovenschotel is gebakken en gemengd met gebakken champignons. De aardappelpuree, is gemaakt met magor (mascarpone-gorgonzola), walnoten en geraspte kaas. Dit is een verrukkelijke ovenschotel waar we allemaal van hebben gesmuld.

  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    30 min
  • Totaal
    50 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4
  1. Aardappelpuree
  2. Witlof met champignons

Benodigdheden

  • Pan
  • 1 grote koekenpan voor de witlof + 1 kleinere voor de champignons
  • Pureestamper
  • Ovenschaal

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  2. Stap 2 Kook de aardappelen gaar in water met zout. Giet de aardappelen af en zet de pan nog even terug op de kookplaat zodat de aardappelen goed droog worden, Meng de gormas en de melk door de aardappelen en stamp hiervan een lekkere stevige puree. Giet de melk beetje bij beetje bij de aardappelen zodat de puree niet te dun en ook niet te dik wordt. De hoeveelheid melk is ook afhankelijk van de aardappelsoort die je gebruikt. Stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper.
    1. kruimige aardappelen 800 g
    2. magor 50 g
    3. melk 100 ml
  3. Stap 3 Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan en bak hierin de repen witlof rondom lichtbruin. Regelmatig omleggen. Kruid de witlof met peper en zout. Leg de repen witlof onderin de ovenschaal,
    1. zonnebloemolie 2 el
    2. witlof 4 struiken
    3. peper
    4. zout
  4. Stap 4 Verhit 1 eetlepel olie in de koekenpan en bak hierin de uisnippers glazig. Voeg de plakjes champignons toe en bak deze mee tot lichtbruin. Kruid de champignons met peper en zout. Meng de champignons met de witlof in de ovenschaal.
    1. zonnebloemolie 1 el
    2. ui 1 st
    3. champignons 250 g
    4. peper
    5. zout
  5. Stap 5 Verdeel de aardappelpuree over het witlof/champignonmengsel.
  6. Stap 6 Verdeel de walnoten over de aardappelpuree. Strooi geraspte kaas erover.
    1. walnoten
    2. geraspte kaas 40 g
  7. Stap 7 Zet de schaal ongeveer 20 tot 25 minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven. De kaas is dan gesmolten en de puree heeft een mooie goudbruine kleur gekregen.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

De ovenschotel is vegetarisch. Wil je toch wat vlees toevoegen? Bak dan blokjes ham of spek mee met de champignons.

Hou je niet van de smaak van blauwe kaas vervang de magor dan door roomkaas met kruiden.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 8724 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 19 januari 2025

Tip

De ovenschotel is vegetarisch. Wil je toch wat vlees toevoegen? Bak dan blokjes ham of spek mee met de champignons.

Hou je niet van de smaak van blauwe kaas vervang de magor dan door roomkaas met kruiden.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 388 kcal
Vetten 19.6 g
waarvan verzadigde vetzuren 6.2 g
Koolhydraten 44.6 g
waarvan suikers 6.2 g
Vezels 8.9 g
Eiwitten 12.7 g
Zout 0.9 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account